Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 augusti

Inga besked om samordning av eftersläckning i Ljusdal

Länsstyrelsen måste avlysa brandområdena och utfärda förbud mot att vistas i den brandskadade skogen. Säkerhet och liv måste gå först! Det är Mellanskogs krav till länsstyrelserna i de skogsbranddrabbade länen.

 Skogsbranden i Ljusdal har drabbat ett flertal skogs- och markägare i Gävleborg.
Skogsbranden i Ljusdal har drabbat ett flertal skogs- och markägare i Gävleborg. FOTO: Erik Westberg

– Vi har hittills förskonats från personskador i de här skogsbränderna. Nu vill vi inte se olyckor i de brandskadade skogarna. Det är så farligt att visas i så svårt brandhärjad skog. Ett träd med avbrunna rötter kan falla helt utan förvarning, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

”Träd kan falla utan förvarning”

Vid Mellanskogs första markägarmöte i Sveg i Härjedalen var beskedet från länsstyrelsen i Jämtland att det inte gick att utfärda förbud mot att vistas i den brandskadade skogen. Bland annat hänvisade man till att man inte spärrar av skogar efter stora stormar.

– Det är farligt att vistas och arbeta i stormfälld skog, men det här är ett helt annat och mycket allvarligt läge eftersom träd kan falla utan förvarning, säger Karin Perers.

LÄS MER: Mellanskog vill fånga upp drabbade skogsägare

Hon oroas också över att allt tyder på skogsägarna i Ljusdals kommun får ta över ansvaret för eftersläckningsarbetet i slutet på veckan. Hittills har det inte kommit något besked om samordning av eftersläckningsarbetet.

”Rörigt och osäkert”

– Vi är överraskade över att det är så rörigt och osäkert. Det är 16 000 hektar som har brunnit i svårtillgänglig terräng. Den samordning som länsstyrelsen i Jämtland fått ansvaret för innebär hittills inte ett ansvar för att hålla ihop vad olika aktörer ska göra i eftersläckningsarbetet, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

 Karin Perers, Mellanskog.
Karin Perers, Mellanskog.

Efter den stora branden i Västmanland, också Mellanskogs område, blev det en samordnad eftersläckningsinsats som man var nöjd med och det har skogsnäringen framfört önskemål även efter de här storbränderna.

I Västmanland tog stat, försäkringsbolag och markägare gemensamt ansvar i nära samarbete med räddningstjänsten.

– Man måste våga fatta beslut och använda erfarenheten som vi fick för fyra år sedan, säger Karin Perers.

Budskapet: Säkerheten först

Mellanskog har haft sitt första möte för drabbade skogsägare. Det hölls i Sveg. Två möten är kvar att genomföra, i Färila 9 augusti och i Lima den 23 augusti.

– Vårt budskap till skogsägarna är: Ta det lugnt! Säkerhet går först. Inget arbete i skogen innan man har gått en av de säkerhetsutbildningar som vi kommer att genomföra, säger Karin Perers.

Förra veckan blev det kvart att Setras sågverk i Färila kommer att ta hand om det brandskadade timret.

– Det kommer inte att avverkas något förrän vi har fått snö och tjäle. Då kommer vi att avverka, samla ihop timret och såga allt vid ett och samma tillfälle, både tall och gran, säger Karin Perers.

LÄS MER: Skogsägarna övertar släckningsansvaret i LjusdalSkogsstyrelsen inrättar direkttelefon för skogsägare

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen