Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 mars 2018

Indiskt intresse för svensk furu

Indisk träindustri visar stort intresse för svensk furu. Det konstaterar branschorganisationen Svenskt Trä efter sitt deltagande på en indisk trämässa.

Det var framför allt den indiska möbel- och snickeriindustrin som var nyfiken på den svenska furun under mässan India Wood som hölls i Bangalore i södra Indien.

– Signalerna vi fick från den indiska möbelmarknaden är att den yngre generationen visar ett ökat intresse för möbler i barrträ som är relativt ljusa, känns moderna och är lätta att transportera vid till exempel en flytt, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för segmentet Interiör & Design på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

Läs också: Kina femte största köparen av svenskt trä

Avtal om bearbetning

Svenskt Trä har nu skrivit under ett samförståndsavtal med det indiska statliga utbildningsorganet Furniture & Fitting Skill Council (FFSC), där man ska bidra till att sprida kunskap om hur man industriellt bearbetar barrträ i tillverkningen av möbler och snickerier.

Den svenska exporten av sågade trävaror till Indien är blygsam men ökar snabbt. Förra året exporterade Sverige 27 000 kubikmeter sågat barrträ till ett värde av ungefär 50 miljoner kronor, en ökning med 35 procent jämfört med 2016.

Läs även: Lönsamt att gödsla mer

Svenska exporten i siffror

Sverige är det femte största exportlandet av barrträ till Indien, efter bland andra Tyskland och Kanada. Den svenska sågverksbranschen ser Indien som en prioriterad marknad och exporten förväntas fortsätta att öka.

Den totala svenska produktionen av sågade och hyvlade trävaror är 18 miljoner kubikmeter, av vilka 13 miljoner exporteras, vilket motsvarar ett exportvärde på 27 miljarder kronor.

Sverige är världens tredje största exportland av sågade trävaror, mätt i volym. Sverige exporterar främst till Europa, Nordafrika, Mellanöstern samt Asien.

Relaterade artiklar

Till toppen