Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 oktober 2019

Ikeas bolag inför rätta om rumänskt skogsinnehav

Ikeas bolag Ingka Investments är inblandat i två rättstvister som gäller företagets skogsinnehav i Rumänien.

 Ingka Investments äger 50 000 hektar skog i Rumänien.
Ingka Investments äger 50 000 hektar skog i Rumänien. FOTO: Adorjan Seres

Ikea köpte genom sitt företag Ingka Investments 2015 totalt sett 33 000 hektar skog i Rumänien. I och med köpet blev Ingka Investments Rumäniens största privata skogsägare.

Två rättstvister

Men senare visade det sig att det fanns flera versioner om vem som egentligen ägde skogen man köpte. Nu är Ikeaföretaget inblandat i två rättstvister, en om 5 hektar, den andra rör 1 215 hektar. Det skriver dn.se

– Vi har yttrat oss inför domstolen i båda fallen. Vi kommer att följa de utslag som kommer, och under tiden så brukar vi inte de arealer som är ifrågasatta, säger Andriy Hrytsyuk, chef för skogsinvesteringar på Ingka Investments.

Granskade företaget noga

Enligt honom granskade företaget allt innan köpet, en due due diligence.

– Vi gjorde mer än som är vanligt och gick fem år bakåt i tiden, vi granskade ägarhistorien och skickade brev till de berörda kommunerna. Allt verkade positivt och inget av innehaven var föremål för någon rättstvist, de uppkom efter vårt köp, säger han.

Öppnade för bedrägerier

Kommunistregimen i Rumänien förstatligade mark som tidigare varit privat. När diktatorn Nicolae Ceausescu föll 1989 kunde tidigare ägare kräva tillbaka sin mark, men det öppnade även upp för bedrägerier med förfalskade handingar.

Den skog Ingka Investments köpte visade sig ha varit föremål för ett bedrägeri där det amerikanska universitet Harvard köpt skogsegendomar och använt en man som sedan dömdes för korruption och penningtvätt.

Sålde till sig själv

Harvard sålde sedan skogen till ett annat företag, som visade sig kontrolleras av Harvarduniversitetet självt. Senare såldes skogen till Ingka Investments, som sedan dess har ökat sitt rumänska skogsinnehav till dagens 50 000 hektar skog.

Läs mer: Svensk möbeltillverkare köper Ikealeverantör i PolenIkea är nu skogsägare i USAIkea går med i svenska FSC

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen