Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 januari 2019

Snart klarnar bilden efter stormen Alfrida

I morgon, fredag, vet Skogsstyrelsen mer om hur stormen Alfrida drabbat skogarna på Gotland, i Uppsala och i Roslagen. I dag och i morgon görs den första inledande inventeringen.

 Så här såg det ut efter stormen Per. I morgon, fredag, vet Skogsstyrelsen mer om hur det ser ut i skogen efter den senaste stormen Alfrida.
Så här såg det ut efter stormen Per. I morgon, fredag, vet Skogsstyrelsen mer om hur det ser ut i skogen efter den senaste stormen Alfrida. FOTO: Torbjörn Esping

Stormen Alfrida har nu lättat, men under dess framfart blåste det riktigt hårt på sina håll. Det nåddes exempelvis stormvindar vid Örskär och Söderarm i Uppland och vid Fårösund-Ar på Gotland.

Och byvinden har vid flera kuststationer också nått orkanstyrka, som mest nord 38,5 m/s vid Örskär, och vid Fårösund-Ar på Gotland har det i vindbyarna som mest blåst nordnordväst 35,2 m/s – något som överträffar stationens tidigare byvindsrekord på 34,6 m/s.

– På en del ställen har det fallit ganska mycket och där ligger det som plockepinn, men på andra ställen är det mer enskilda träd som fallit, berättar Frans Brozén, ekobonde och skogsägare på Fårö.

För farligt

Enligt Skogsstyrelsen finns det indikationer på att skogar i Stockholms län, Uppsala län och Gotland har drabbats hårdast av stormen Alfrida. Men i vilken omfattning vet Skogsstyrelsen ännu inte.

– Det fortsatte att blåsa hårt hela gårdagen så det har helt enkelt varit för farligt för vår personal att ge sig ut i skogen, säger Stefan Lindstedt, distriktschef för Stockholm-Gotlands distrikt på Skogsstyrelsen.

Stefan Lindstedt berättar dock att de indikationer de fått tyder på att det kan vara stora skador i Roslagen och en bit norrut, samt på norra Gotland.

 Nu görs den första inledande inventeringen av skogen där stormen Alfrida dragit fram.
Nu görs den första inledande inventeringen av skogen där stormen Alfrida dragit fram. FOTO: Birgitta Sennerdal

Inventering att vänta

Jenny Stendahl är distriktschef för Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland.

– Vi har inte kunnat göra någon inventering än, men vi har haft lite kontakt med skogsbruket och det verkar som att de största skadorna finns ute vid kusten, säger hon.

För att skaffa sig en översiktlig uppfattning om skadorna i skogen kommer Skogsstyrelsen att göra en grov översiktlig uppskattning med så kallade stormrutter där personal försöker skaffa sig en bild i fält.

– Det arbetet ska vi sätta i gång i morgon, och vi kommer att försöka ta oss igenom hela kustområdet, men vi vet inte riktigt hur det går att ta sig fram, berättar Jenny Stendahl.

Nordliga vindar

Enligt SMHI har stormen Alfrida blåst med nordliga vindar, vilket är ovanligt här i Sverige där de flesta stormar blåser från väst.

Det finns en risk att den nordliga vinden har orsakat större skador än när vinden kommer från väster.

– Träden är så att säga vana vid vinden från ett annat håll, rotsystemet är mer utbyggt åt det hållet. Det kan göra att träden faller lättare i andra vindar, säger Mats Carlén på Skogsstyrelsen till SVT Uppsala.

LÄS MER: Man dog under röjningsarbete efter stormen AlfridaLÄS MER: Värst skogsskador befaras i Uppland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen