Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 oktober 2017

Nu diskuteras skogsfrågan i EU:s ministerråd

På fredagen står skogens roll för klimatet åter på EU:s agenda.

Efter att svenska EU-parlamentariker och skogsindustrin vunnit en delseger i EU-parlamentet tidigare i september samlas nu ansvariga ministrar i EU för att diskutera Lulucf-frågan.

 Under fredagen inleds diskussionen om skogens roll för klimatet i EU:s ministerråd.
Under fredagen inleds diskussionen om skogens roll för klimatet i EU:s ministerråd. FOTO: Mostphotos/Istock

Nu tas ytterligare ett steg i processen mot en gemensam klimatförordning inom EU rapporterar TT.

I diskussionen står skiljelinjen mellan de som anser att det bästa för klimatet är att begränsa avverkning av skogen och de som poängterar att skogen är en viktig kolsänka som binder koldioxid och därför bör brukas aktivt.

Seger för svensk linje i parlamentet

I september behandlades frågan av EU-parlamentet och då lyckades bland andra svenska parlamentariker få igenom en kompromiss till svenska skogsbrukets fördel.

Kompromissförslaget som EU-parlamentet enades om går ut på att de avverkningsnivåer som varje land får beräknas utifrån en referensnivå över åren 2000-2012.

I det ursprungliga förslaget var åren 1990-2009. Vilket skulle ha inneburit en betydligt större begränsning av avverkning för Sverige än vad kompromissförslaget innebär.

Sverige vill värna självbestämmandet

EU-nämndens vice ordförande Eskil Erlandsson (C) berättade för Land Skogsbruk tidigare i veckan att man vill stärka den svenska linjen ytterligare och driva att det nationella självbestämmandet i skogsfrågorna måste värnas.

Han berättade då också att den föreslagna beslutsprocessen för referensnivåerna för avverkning i skogen bör kunna accepteras av Sverige. Men med förutsättning att förslag till referensnivåer beräknas av medlemsländerna själva.

När frågan färdigbehandlats av ministerrådet ska även EU-kommissionen ta ställning i frågan.

Läs också: Centerpartiet: Sverige ska bestämma över svenska skogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen