Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Test 30 mars 2018

Husqvarnas nya proffssåg ett kap

Husqvarnas nya proffsmotorsåg får höga betyg av Land Skogsbruks testare Erik Hjärtfors. Men trots det höga betyget föredrar han som självverksam skogsägare den snäppet mindre motorsågsmodellen.

 Erik Hjärtfors var Land Lantbruks testpilot.
Bild 1/4 Erik Hjärtfors var Land Lantbruks testpilot. FOTO: Marie Henningsson
 Husqvarna 572 XP
Bild 2/4 Husqvarna 572 XP FOTO: Marie Henningsson
 Husqvarna 572 XP
Bild 3/4 Husqvarna 572 XP FOTO: Marie Henningsson
 Husqvarna 572 XP är den till vänster, till höger syns modellen 3120.
Bild 4/4 Husqvarna 572 XP är den till vänster, till höger syns modellen 3120. FOTO: Marie Henningsson

För Land Skogsbruks test har skogsägaren och träförädlaren Erik Hjärtfors använt Husqvarnas nya proffssåg, modellen 572 XP, under en arbetsvecka, cirka 25-30 timmar. Han har använt den i två helt olika miljöer. Dels vid tillverkning av möbler då han med sågen kapat riktigt grova stockar. Dels när han avverkat en fröträdställning i grov tallskog. När han avverkade fröträden var det riktigt vinterväder, minusgrader och snö.

Hans spontana omdöme är att han gillar sågen.

– Den är rolig att såga med, man känner att det händer något. Det är en riktigt stark såg, säger Erik Hjärtfors.

  • Van vid märket

Erik Hjärtfors använder Husqvarnas motorsågar i sitt dagliga arbete, så han är van vid märket. Men den här modellen är med sina 70 kubik är tyngre än de sågar han brukar använda.

– Men för att vara en så stor såg tycker jag att tyngden är helt acceptabel. Det går inte att göra en motorsåg av den storleken utan att den väger lite mer. Trots att sågen är så stor har den god balans och är följsam. Den känns mindre än vad den är när man sågar med den och det är nog dess största fördel.

Högsta betyg på allt, men för servicefunktioner åker betyget ner. Varför?

– Den har en extra hake i bakkappan på skyddskåpan. Jag förstår inte riktigt vitsen med den haken och jag hade problem med att hitta den när jag skulle sträcka kedjan. I övrigt fungerar servicearbetet, påfyllning av bränsle och kedjeolja som på de andra sågmodellerna

Den är lätt att starta.

– Jag drar ett par tre lugna drag för att choka den. Sedan tuffar den i gång på det fjärde draget.

Betyg: (1-5)

Vikt/balans: 5

Arbetsmiljö/buller/vidrationer: 5

Styrka vid fällning och kapning: 5

Service funktioner: 4

Användarvänlighet: 5

Bränsleförbrukningen är högre än på en mindre såg.

– I jämförelse med den såg på 50 kubik som jag brukar använda är den här törstigare.

Men den är också snabbare vid själva fällmomentet. Dock tjänar man inte så mycket på den tidsvinsten eftersom den tappar effektivitet vid kvistningen. Då är den för stor helt enkelt.

– I vanlig slutavverkningsskog kommer jag att fortsätta att använda min Husqvarna 560. Den är smidigare, drar mindre bränsle. Man sparar inte mycket tid på att använda en större såg mer än i själva fällögonblicket. Sedan när det är dags för kvistning får man ofta såga sig fram och då vill man inte ha en så stor såg att stå och kvista med.

”Klarar ett längre svärd”

Erik Hjärtfors skulle absolut kunna tänka sig att ha en såg av den här modellen i sin sågsamling.

– Men då skulle jag främst använda den på sågbacken när jag kapar grova stockar till möbler. Den är verkligen toppenbra för det ändamålet. Tack vare att den är större klarar den ett längre svärd, säger Erik Hjärtfors.

Vilka tror du kan ha nytta av den här sågen?

– Professionella huggare kan absolut ha nytta av den. Även självverksamma skogsägare med gamla lövträd kan definitivt ha nytta av en stor och stark såg, säger Erik Hjärtfors.

Fakta: Husqvarna 572 XP

Cylindervolym 70,6m3

Vikt (exkl skärutrustning) 6,6 kg

Rekommenderad svärdslängd min 15 in, max 28 in

Effekt 4,3kW

Pris 12 500 kr (inkl moms)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen