Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 november 2018

Husqvarna kan förekomma kravet på vedskottsskydd

Husqvarna utesluter inte en egen lösning för att bygga bort risken för vedskott vid röjning. Men en standard med samma krav på alla tillverkare är att föredra, anser Kalle Lind, kommersiellt ansvarig för bland annat röjsågar på Husqvarna.

 Problemet med vedskott känt bland de produktutvecklare som arbetar med Husqvarnas röjsågar.
Problemet med vedskott känt bland de produktutvecklare som arbetar med Husqvarnas röjsågar. FOTO: Mats P. Ostelius

Enligt Kalle Lind är problemet med vedskott känt bland de produktutvecklare som arbetar med Husqvarnas röjsågar. Han säger också att företaget hade frågan uppe på 80-talet då ett skydd, liknande det som Säker Skog tagit fram, testades.

Finns skäl att titta igen

– Det ansågs då vara i vägen av de som testkörde och vi lyckades inte driva igenom det på marknaden. Men det var ju ett tag sedan nu och det finns kanske skäl att titta på det igen, säger Kalle Lind som i dag inte kan säga hur och när det i så fall skulle gå till.

– Det är något vi får utvärdera. Det handlar bland annat om i vilken omfattning problemet finns globalt och hur allvarligt det är i relation till andra säkerhetsproblem. Det handlar också om vad kunderna värderar högst – prestanda eller säkerhet, säger Kalle Lind.

Blir ett valfritt tillbehör

Ett eventuellt skydd mot vedskott, som inte är ett standardkrav, skulle troligen tas fram som ett valfritt tillbehör. Så är fallet med ”Triobreak”, en utökad kedjebromsfunktion, på Husqvarnas motorsågar.

LÄS MER: Prototyp gav skydd mot vedskottLÄS MER: Ny säkerhetsstandard för röjsågar på gång

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen