Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 juli 2018

Hus byggda av KL-trä ska serietillverkas

I en gemensam satsning lanserar nu byggfirman Viktor Hanson och Arkitema Architects serietillverkade koncepthus i korslimmat trä.

 Nu ska hus byggda med korslimmat trä serietillverkas.¬
Nu ska hus byggda med korslimmat trä serietillverkas.¬ FOTO: Arkitema Architects

Enligt ett pressmeddelande ska serietillverkningen sänka produktionskostnaden och leda till en högre efterfrågan. Materialvalen ska vara gedigna och därmed ge en hög kvalitet, och en bredare målgrupp ska få en möjlighet att kunna bo i hus av KL-trä.

”Få ner byggkostnader”

– Vi är inte bäst första gången, utan vi blir bättre av att öva, vidareutveckla, förfina och skapa en riktigt bra produkt. På så sätt kan vi få ner byggkostnaderna så att fler människor kan efterfråga det som byggs, säger Kristina Peters, affärsområdeschef och partner, Arkitema Architects.

Läs mer: KL-trä i nytt bostadsområde

Byggandet av dessa koncepthus tar avstamp i behovet av billigare bostäder för en bred målgrupp. Stommen i korslimmat trä minskar husens miljöavtryck och kortar byggtiden. Eftersom konstruktionen är serietillverkad kan kostnaderna kapas och bland annat detta kompenserar för den högre kostnaden för materialet med korslimmat trä.

Läs mer: Martinsons KL-trä motståndskraftigt mot inbrott

Ökat fokus på hålbarhet

– Genom att bygga på ett mer rationellt sätt kan kvaliteten i byggnationen ökas, kostnader sänkas och hållbarhet ges ett utökat fokus, säger Peter Nilsson, vice vd på Viktor Hanson.

Husen ska få fasader i tegel eller skiffer, högre takhöjd i bottenvåning och de tillhörande gårdarna och gemensamma lokaler ska få extra fokus på utformning.

Läs mer: PREMIUM: Därför har limträ blivit en succé

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen