Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 oktober 2018

Hur blir det med skatten vid ett naturvårdsavtal?

Jag har ett område på min skogsfastighet där Skogsstyrelsen har erbjudit mig att teckna ett naturvårdsavtal. Hur beskattas den ersättning jag får?

 Vibeke Alstad, expert på LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor.
Vibeke Alstad, expert på LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor. FOTO: Istock/LRF Konsult

Naturvårdsavtal skiljer sig lite från naturreservat och biotopskydd som är upplåtelser för all framtid och där ersättningen därför beskattas som att en del av fastigheten sålts, alltså i inkomstslaget kapital.

Ett naturvårdsavtal är ett frivilligt civilrättsligt avtal och tecknas mellan Skogsstyrelsen och enskilda markägare. Naturvårdsavtalet utgör en nyttjanderätt enligt Jordabalken och äganderätten till marken eller jakträtten påverkas inte. Ett naturvårdsavtal gäller för maximalt 50 år och det vanligaste är en engångsersättning i samband med att avtalet tecknas.

Denna ersättning tas upp som en inkomst i näringsverksamheten. Eftersom det kan bli en ganska stor inkomst ett enskilt år gäller det att planera inför det. Man kan inte sätta in ersättningen på skogskonto.

Fram till 2004 fick skogsägaren periodisera inkomsten och på så sätt ta upp den löpande över hela avtalstiden. Det får man inte längre göra om det inte är så att man som markägare står för skötsel av området, då kan det finnas möjlighet att fördela inkomsten på fler år.

Vibeke Alstad

LRF Konsult

LÄS MER: Läs fler svar från experten (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Till toppen