Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 september 2018

”Hur beskattas skogsinkomsten vid ett vägbygge?”

Veckans läsarfråga till experten Vibeke Alstad på LRF Konsult handlar om beskattning av skogsinkomsten vid ett vägbygge.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor kopplade till ekonomi och skogsägande.
Vibeke Alstad, LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor kopplade till ekonomi och skogsägande. FOTO: Ann Lindén

Fråga: Jag har sålt en avverkningsrätt med anledning av att det kommer att byggas en motorväg över min skogsfastighet. Jag har sålt avverkningsrätten i år och får intrångsersättning för vägbygget tidigast 2019. Hur beskattas denna skogsinkomst?

Svar: Den avverkningsrätt du sålt i år kommer att beskattas precis som vilken avverkningsrätt som helst, alltså i inkomstslaget näringsverksamhet. Den påverkas inte av att det kommer ett vägbygge på den aktuella marken.

Hade du däremot sålt en avverkningsrätt samma år som du fått intrångsersättning så hade du kunnat ta upp avverkningsrätten tillsammans med intrångsersättningen. På så vis hade du fått skogsinkomsten i inkomstslaget kapital, där skattesatsen är lägre.

Har du möjlighet till räntefördelning så får du ändå skatta avverkningsrätten i inkomstslaget kapital, så då blir skatten densamma som om den kommit i samband med intrångsersättningen.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

LÄS MER: ”Vad gäller när man är många som äger?”LÄS MER: ”Kan dödsboet fortsätta att äga skogsfastigheten?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen