Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 maj 2018

Hovrätten ska avgöra domarna i jakthärvan

Åklagaren vill ha skärpta straff för de män som dömdes i tingsrätten i jakthärvan i Norrbotten. Försvaret tycker att bevisningen är obefintlig.

 En 74-åring dömdes till ett års fängelse.
En 74-åring dömdes till ett års fängelse. FOTO: Polisens förundersökning

Hovrättsförhandlingarna i den stora jakthärvan i Norrbotten inleddes under måndagen. Både åklagaren och försvaret hade överklagat domen som föll i tingsrätten i november förra året.

Läs mer: Tre män döms till fängelse för jaktbrott

Då fälldes den så kallade huvudmannen i jakthärvan för flera jaktbrott och dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Två andra män dömdes till fängelse och två till villkorlig dom.

Skärpta straff

Det är straff som åklagaren Åse Schoultz nu vill se skärpta.

– Jag kommer yrka på ett mångårigt fängelsestraff för 46-åringen, säger hon som också menar att straffen för de andra männen var för lågt. Även för den som dömdes för vapenbrott och jakthäleri och den andra för jakthäleri. Dessa två fick villkorliga domar och 100 timmar samhällstjänst, säger Åse Schoultz till Sameradion och SVT Sápmi.

Läs mer: Domar i jakthärvan överklagas

Hon hänvisar till två tidigare domar, där straffen blev strängare, berättar hon för P4 Norrbotten.

– En beträffande järv prövad av hovrätten övre Norrland och en beträffande varg i hovrätten nedre Norrland där straffet blev två års fängelse, säger hon.

Inte hittat döda djur

Inför förhandlingarna i hovrätten har åklagaren bland annat preciserat vissa gärningsbeskrivningar, och hoppas nu att enbart spårandet och förföljandet av djuren ska styrka att det handlar om grova jaktbrott. Det har nämligen inte hittats några döda djur, förutom ett björnhuvud.

Försvaret å sin sida tycker att bevisningen är obefintlig.

Fakta: Domarna i tingsrätten

Den huvudmisstänkte, en 46-årig man, döms till ett år och fyra månaders fängelse. Han ska bland annat ha medverkat när en björn snarades och döms även för grovt vapenbrott.

Vidare döms en 37-årig man till ett år och tre månaders fängelse och en 74-årig man till ett års fängelse.

Ytterligare två män, som åtalats i härvan, döms till villkorliga domar och samhällstjänst för jakthäleri och vapenbrott.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen