Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 februari 2018

Hon stärker samhällskontakterna på LRF Skogsägarna

Emma Berglund lämnar jobbet som generalsekreterare på europeiska skogsägarrörelsen, CEPF, i Bryssel, för att börja på ett nytt toppjobb i Sverige.

Hon tillträder den 1 april som ansvarig för samhällskontakter på LRF Skogsägarna.

– Det är väldigt roligt att vara kvar i skogsägarrörelsen. Det gör att det känns mindre sorgligt att lämna Bryssel och kontoret där, säger hon.

Vad innebär det nya jobbet?

– Det handlar främst om att bygga och stärka långsiktiga relationer och kontakter med regering och riksdag och i de kontakterna lyfta fram skogsägarrörelsens ståndpunkter.

Hur stora är skogsfrågorna i EU?

– Vi har verkligen varit inne i den intensivaste perioden med framför allt klimatförordningen LULUCF och förnybartdirektivet. Min tid i Bryssel har präglats av konkreta, viktiga, stora frågor.

Är du nöjd med resultatet?

– Vi har åstadkommit mycket under de här åren. Som organisation har vi till exempel utvecklat hur vi ska jobba tillsammans med andra europeiska organisationer med ett gemensamt budskap och på så vis kunnat påverka. I arbetet med klimatförordningen LULUCF har vi haft ett bra samarbete med statsskogarna, Eustafor. Vi har även samarbetat med den europiska lantbrukarrörelsen Copa Cogeca och skogsindustriorganisationer. Budskapet blir starkt när vi går ihop och det här visar att det är viktigt att vi har en stark organisation för skogsägarna i Europa.

Vilka är de viktigaste skogsfrågorna i Sverige?

– Äganderättsfrågorna är otroligt viktiga. De behöver fortsätta att lyftas för att vi ska få en förståelse från politikerna. Artskyddet är en viktig fråga. Vi måste arbeta för att få till ett bra nationellt skogsprogram där man tar vara på skogens styrka, för miljön, klimatet och jobben. Det är val i höst och då gäller det att vi är med och lyfter skogsfrågor i valrörelsen.

Vad är det bästa med att flytta till Sverige igen?

– Det är förstås att komma närmre familj och vänner. Efter tre år i Bryssel, först ett år för de nordiska skogsägarna, kände jag att det var dags för mig att flytta hem igen. Jag började i princip min yrkeskarriär i Bryssel och det har varit en fantastisk resa. Det har varit otroligt lärorikt och intressant.

Emma Berglund

Emma Berglund har en utbildning till jägmästare, samt en masterexamen, från Sveriges Lantbruksuniversitet, respektive University of British Columbia, i Kanada.

Hon mottog 2017 Greve Carls Bernadottes Skogspris från H.M. Kung Carl den XVI Gustav för sitt arbete med att beskriva och stärka det hållbara svenska familjeskogsbruket.

Hennes senaste jobb är att som generalsekreterare i europeiska skogsägarkonfederationen CEPF, i Bryssel, arbeta med framför allt ägar- och relaterade frågor inom europeiskt skogsbruk. Den 1 april tillträder hon det nya jobbet som ansvarig för samhällskontakter på LRF Skogsägarna.

LÄS OCKSÅ: Tyskland avgör strid om avverkningstak

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen