Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juli

Hon fick stöd för att återställa en gammal fäbod

Skogsägaren Carina Thureson fick stöd för att röja upp och återställa en gammal fäbod. Byråkratin var lite krånglig, men stödet blev ett välkommet bidrag.

Dalarna är det län som har fått mest stöd för miljöåtgärder i skogen under 2018. Totalt delade Skogsstyrelsen ut drygt 2,8 miljoner till skogsägare i Dalarna.

En av skogsägarna som utnyttjat möjligheten till stöd är Carina Thureson i Dala-Floda. Hon tog över en skogsfastighet efter sina föräldrar för tio år sedan. I fastigheten ingick bland annat en fäbod. 

– Den var helt igenväxt och det var massor av gran. Den hade liksom smugit sig på under min 54-åriga livstid. Tidigare var det en odlad fäbod med små åkerlappar, men nu var det alldeles mörkt däruppe och så ska det inte vara i fäbodar, säger Carina Thureson.

Krävde mycket jobb

Efter att ha omarronderat fastigheten tittade Carina Thureson även på möjligheten att få bidrag för den igenväxta fäboden. Inom stödet ”Skogens miljövärden”, som ingår i EU:s landsbygdsprogram, kan skogsägare få stöd för åtgärder som ska stärka natur- och kulturvärden.

Den igenväxta fäboden var på cirka fem hektar och krävde en hel del extra jobb, jämfört med en vanlig avverkning.

– Vi fick ut ungefär 60 000 kronor i stöd. Det hjälpte till lite med den fördyrade avverkningen. Då vi bland annat tog hänsyn till rösen, husgrunder och lämnade gamla grova aspträd. Stödet hjälper också till med den kommande fortsatta skötseln av området. 

Bökigt ansökningsförfarande

Carina Thureson har aldrig tidigare sökt stöd och tyckte därför att ansökningsförfarandet var lite komplicerat.

– Jag sökte både åt mig och grannen, som inte har dator. Eftersom jag inte är van tyckte jag att förfarandet var bökigt. 

Nu ska fäboden, enligt de föreskrifter Carina Thureson fått kring stödet, skötas i fem år. Det är inte aktuellt att återigen låta djuren hålla området öppet.

– Det vore idealiskt att ha djur där uppe. Men det är helt omöjligt. Det är alldeles för mycket varg. Älgen tar hand om rönnen och vi får ta hand om resten.

LÄS MER: Skåne fick mest i skogsstöd

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen