Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 november 2018

”Höjt grundavdrag skulle stötta landsbygden”

Inför ett höjt grundavdrag för företagare som bor på landsbygden. Det skulle stimulera landsbygden till framåtriktade satsningar, skriver Land Skogsbruks krönikör Leif Öster.

 Leif Öster, Land Skogsbruks krönikör.
Leif Öster, Land Skogsbruks krönikör. FOTO: Privat

– Aldrig har svensk skogsnäring tjänat mer pengar och aldrig har vi skyddat mer skog. Så vad är problemet? Det frågade skogsägaren och riksdagsledamoten Isak From under en skogsdebatt i somras. Han har säkert rätt. Men problemet är att staten också krånglat till livet på landet med lagar och ett stöd- och skattesystem som inte fungerar.

Därför borde en hel del lagar, bidrag och stöd tas bort. Inför istället ett höjt grundavdrag för aktiva skogsägare och andra småföretagare som bor på landsbygden. Inget annat stöder lika kraftfullt landsbygdens attraktion och utveckling. Och det snabbt och enkelt. Förslaget är att den aktiva småföretagaren som är skriven på en jordbruksfastighet får årets första 100 000 kronor i inkomst utan skatt. Detta skulle minska vettlösa inköp så här års för att undvika skatt, men skulle stimulera landsbygden till framåtriktade satsningar. Andra debattörer föreslår att lokala resurser beskattas lokalt. Det låter rimligt men ger ett stort problem. Visst finns skogarna, vindarna och vattnen över hela landsbygden. Men den stora skattebasen uppstår vid förädlingen.

Exempelvis gör Södra Skogsägarna nu ett enastående bra resultat. Vinstskatten betalas till Stockholm trots att de är aktiva i över 100 kommuner. Bättre med en modell som direkt gynnar företagandet på landet.

Södra är för övrigt värd för 2019 års höstexkursion, ett samarrangemang med Föreningen Skogen. Det är ett bra val. För det händer många spännande saker i södra Sverige. Småland var först i Sverige med en regional skogsstrategi och hela skogsbruket är inne i en positiv spiral. Här finns landets mest nöjda skogsägare med den bästa ekonomin. Och med en god ekonomi har man råd att göra nya satsningar. En av dem som arbetade fram Smålandsstrategin är LRFs Helene Lantz. Hon och jag var nyligen talare på en regional konferens norr om Jönköping. Det var LRF som tillsammans med Smålandsturism samlat intresserade skogsägare, friluftsfolk och offentlig sektor till möte om nya näringar och hur konflikter kan undvikas.

Helene Lantz höll ett lysande bra anförande om problem med oreglerad turism. Framförallt lyfte hon möjligheterna med att utveckla dagens gröna näringar med nya. Framtiden behöver även en modell där verksamhet på annans mark, som går utanför allemansrätten, regleras i avtal. Många höll med. Visst verkar det som att vi har lättare att få samsyn kring skogsbruket på regional nivå än riksnivå?

Leif Öster, skogsägare och turismföretagare

LÄS MER: Krönika: ”Vi som äger skogen har format den”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen