Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 maj 2018

Högre krav för nyckelbiotoper i nordvästra Sverige

Kraven för vad som är en nyckelbiotop kommer att vara högre i nordvästra Sverige än i övriga landet. Så tolkar Skogsstyrelsen regeringsuppdraget om nyckelbiotopsinventeringen som nyligen blev klart.

 Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Rolf Segerstedt

I uppdraget står det att hänsyn ska tas till de ”lokala och regionala förutsättningarna”.

– I klartext innebär detta att kraven för vad som ska klassas som nyckelbiotop kommer att vara högre i nordvästra Sverige än i resten av landet och det kommer vi att ta hänsyn till i våra inventeringar. Regeringen hänvisar också till att riksdagen tidigare i vår uppmanade regeringen att säkerställa att klassificeringen av nyckelbiotoper tar hänsyn till de lokala och regionala förutsättningarna, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Justering sker först 2019

Skogsstyrelsen håller på att inleda testinventeringar i det område där inventeringarna pausades förra året. Sedan ska en analys göras av hur det konkret ska tas hänsyn till de lokala förutsättningar, och först 2019 kommer en justering av bedömningarna i nordvästra Sverige att göras, skriver Skogsstyrelsen i dag, tisdag.

Besvikelse från skogsägare

Som Land Skogsbruk tidigare skrivit är skogsägarföreningarna besvikna på hur regeringsuppdraget skrivits. Visserligen står det på flera platser att skogsägarnas acceptans och motivation är viktig, men när det kommer till kritan tycker skogsägarföreningarna att man ignorerar det.

– Nu väljer regeringen faktiskt att gå ett steg till. Nyckelbiotopsinventeringen ska ske i de områden där det kommit in avverkningsanmälningar och de ska ske inom den tidsfrist på sex veckor som gäller innan skogsägaren ska få besked. De skriver det lite lösare, men det är så vi tolkar det, sa Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarnas ordförande, till Land Skogsbruk häromdagen.

Skogsstyrelsen tonar ned den oron:

– Vår prioritering kommer inte vara att göra registreringen i samband med avverkningsanmälningar. Krutet lägger vi i den systematiska inventeringen för att vi ska kunna arbeta effektivt, säger Herman Sundqvist.

LÄS OCKSÅ: Klappat och klart för inventering av nyckelbiotoperLÄS OCKSÅ: ”Regeringen förstår inte hur skogsägare känner”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen