Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 mars 2019

Historiskt avtal ska släcka skogsbränder

Sverige får en ny beredskap för att bekämpa skogsbränder från luften. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är nära att sluta ett helikopteravtal – som helt saknas i dagsläget.

 En helikopter samlar vatten under en skogsbrand i Jämtland sommaren 2018.
En helikopter samlar vatten under en skogsbrand i Jämtland sommaren 2018. FOTO: Robert Henriksson/TT

– Vi har tidigare inte haft något nationellt helikopteravtal. Vi har inte haft någon kapacitet överhuvudtaget, och nu bygger vi upp en kapacitet, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB.

Minst 10 helikoptrar

Efter fjolårets omfattande skogsbränder fick MSB i uppdrag av regeringen att stärka beredskapen för skogsbränder inför sommaren 2019. I det ingick att öka förmågan att bekämpa bränder från luften, bland annat med helikoptrar.

Företaget som vunnit upphandlingen ska vid behov ställa minst tio helikoptrar till MSB:s förfogande. Under skogsbrandssäsongen ska de placeras där brandrisken är högst.

”Får se vad som är rimligt”

Vid högsta beredskapsläge ska helikoptrarna kunna vara i luften senast 90 minuter efter det att larmet kommer. I övriga lägen är tiden satt till högst tolv timmar.

– Man får titta på vad som är rimligt utifrån ett företagsperspektiv, utifrån branden och räddningstjänstens perspektiv, och vad som är rimligt utifrån priset. Vad vi har sett när vi vägt samman det är 90 minuter. Fortare än så blir kanske svårt att få helikoptrarna att lyfta, säger Björn Johansson.

Priset hemligt

Prislappen är hemlig då affären inte är i hamn ännu. Avtalet kommer att tecknas när den så kallade överprövningstiden löpt ut om tio dagar.

– Till dess att vi ingått avtal kan vi inte släppa några priser.

Läs mer: MSB vill ha nationell brandhelikopterstyrka

Relaterade artiklar

Till toppen