Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 september 2019

Historiska granbarkborreskador i Tyskland

Granbarkborreskadorna i förbundsstaten Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland är historiskt omfattande. Skadorna befaras dessutom bli ännu värre då det varma vädret fortsätter och den andra generationen skalbaggar svärmar.

 Granbarkborrarna har orsakat historisk stora skador i förbundsstaten Nordrhein-Westfalen.
Granbarkborrarna har orsakat historisk stora skador i förbundsstaten Nordrhein-Westfalen. FOTO: Mostphotos

Detta konstaterades vid ett möte när krisgruppen ”Task Force Käfer” träffades på inbjudan av miljöminister Ursula Heinen-Esser.

Historiska skador

”Vi bevittnar för närvarande ett barkbaggeangrepp som är historiskt i skala och omfattning, och klimaxet har ännu inte nåtts, eftersom det varma och torra vädret för närvarande driver den andra barkbaggenerationen och förvärrar den redan dramatiska situationen i skogarna. Utöver de åtgärder som vi vidtar nu måste vi göra skogen mer klimatbeständig för framtiden”, sa Ursula Heinen-Esser efter mötet som webbsidan www.Forstwirtschaft in-deutschland, rapporterar om.

9 miljoner kubikmeter skadat

Enligt uppgifter från Landesbetrieb Wald und Holz Nordrhein-Westfalen uppgår mängden skadat virke från 2018 och 2019 till nästan 9 miljoner kubikmeter, vilket motsvarar ett skadat område på cirka 20 000 hektar.

Fallande timmerpriser och den svåra försäljningen förvärrar situationen för de tyska skogsägarna.

 Granbarkborreskadorna i Tyskland är i delar av landet historiskt stora. Flera krisåtgärder är vidtagna.
Granbarkborreskadorna i Tyskland är i delar av landet historiskt stora. Flera krisåtgärder är vidtagna. FOTO: Privat

Kallar in försvaret

I krisgruppen ”Task Force Käfer” arbetar regering, skogsägare, träindustri, skogsindustri, miljöorganisationer med flera tillsammans. I gruppen har man diskuterat så radikala grepp som att undersöka om den tyska försvarsmakten skulle kunna kallas in i arbetet för att kartlägga och dokumentera skador.

Regeringspengar som stöd

För att stödja skogsägare har regeringen avsatt 6,2 miljoner kronor euro som ska användas för att bearbeta barkborreskadat timmer, iordningsställa lagerplatser, övervakning av granbarkborrepopulationen och transportera virket.

Fotnot: Käfer är det tyska ordet för skalbagge. Granbarkborre heter Borkenkäfer på tyska.

LÄS MER: Ny generation granbarkborre angriperLÄS MER: Skogsdöd i Tyskland – igen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen