Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 maj 2018

Hemvärnet bekämpar skogsbrand i Skinnskatteberg

UPPDATERAD. Skinnskatteberg i Västmanland har drabbats av en snabbt utvecklad skogsbrand, där en skogsmaskin antas vara orsaken. Hemvärnet och militärhelikoptrar har kallats in.

 Arkivbild
Arkivbild FOTO: Mostphotos

Under måndagen startade branden. Därefter har den växt. Upp till 30 brandmän från sex brandstationer har varit involverade i släckningen. Under tisdagen anslöt sig även hemvärnet till släckningsarbetet.

– Vi har 20 stycken från hemvärnet som är där stöttar. Vi hjälper till att rulla slang och släcka bränder. Så länge räddningsledaren behöver oss så kommer vi vara kvar, säger Måns Vilhelmsson, press och informationsbefäl i hemvärnet Västmanland, till SVT Nyheter Västmanland.

Orsakades av Sveaskog

Branden orsakades av en av Sveaskogs skogsmaskiner, uppger Helen Bergström, chef för regionområdet norra Bergslagen på Sveaskog, till Sveriges Radio P4 Örebro.

– Det var en skogsmaskin som antände. Vi hade samråd innan och tog beslutet att de kunde åka ut, säger Helen Bergström, till radiokanalen,

Det var i ett av deras hyggen där avverkning pågår som branden bröt ut.

Vattenbombar branden

Polisen betecknade läget under tisdagsmorgonen som lugnt. Men senare under förmiddagen tog elden fart igen. Militärhelikoptrar kallade in som vattenbombade branden.

– Vi jobbar fortfarande på den västra flanken. Vi hoppas att kunna släcka branden så fort som möjligt, säger Pelle Lindgren, inre befäl vid Nerikes Brandkår, till SVT Nyheter Västmanland.

Spreds snabbt

När branden startade vid fyratiden på måndagen hade den en storlek på 25 gånger 50 meter, till en brand på totalt 15 hektar under tisdagsförmiddagen.

LÄS OCKSÅ: Många skogsbränder och höjd brandrisk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen