Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 januari 2019

Härva med varguppfödning avslöjad i Finland

I södra Finland är tre personer misstänkta för att ha fångat vargar för att föda upp vargar och varghybrider.

 En härva med uppfödning av varghybrider har rullats upp i Finland.
En härva med uppfödning av varghybrider har rullats upp i Finland. FOTO: Mostphotos

Det var i början av året som polisen tipsades om fallet i Finland är tre personer nu är misstänkta för att ha fångat eller importerat vilda vargar för uppfödning.

Tre vargar

På en gård i regionen Tavastland, mellan Helsingfors och Tammerfors, hittade polisen under en husrannsakan tre djur som enligt experter är vargar, skriver Jakt o jägare.

Plågade och stressade

Djuren var så pass illa däran att de avlivades. De var skygga och ohanterliga för människor och enligt polisen var de även uppenbart stressade och plågade.

– Två av djuren hölls i en mörk utebastu där det, när husrannsakan genomfördes, inte fanns vare sig mat eller vatten, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala till svenska Yle.

Över 60 hundar

Kvinnan hade gömt ett eller flera djur hos bekanta, och polisen gjorde husrannsakan på tre ställen den 9 januari. På sin gård hade kvinna över 60 hundar och en del av dem misstänks vara varghybrider, DNA-prover har tagits. Även andra djur fanns på gården.

Föda upp hybrider

Enligt en teori från polisen skulle kvinnan släppa ut vargarna i naturen och misstanke finns om att hon tänkte föda upp korsningar av varg och hund.

Grova brott

Kvinnan ska antingen ha hämtat djuren till Finland från Ryssland, eller fångat in dem i naturen, enligt förundersökningen.

Kvinnan är nu misstänkt för grovt djurskyddsbrott och för naturskyddsbrott.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen