Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 april 2019

Här jagas barkborrar med drönare

KALMAR LÄN

Drönare kan sättas in i jakten på granbarkborrarna. Ett flygfoto som avslöjar granbarkborreangrepp visar sig stämma helt med verkligheten.

 Marcus Augustini berättar att flygbilden överensstämmer väl med verkligheten Mats Åkerman, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet, är försiktigt positiv till att använda drönare mer när det gäller att inventera skador på skogen.
Marcus Augustini berättar att flygbilden överensstämmer väl med verkligheten Mats Åkerman, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet, är försiktigt positiv till att använda drönare mer när det gäller att inventera skador på skogen. FOTO: Marie Henningsson

Marcus Augustini ska avverka granbarkborreangripen skog på en 400 hektar stor fastighet i östra Småland. Han har fått tillgång till en karta med inventeringsdata insamlad från drönare. I kartan syns angripna träd med GPS-koordinater och skadornas ålder är markerade med olika färger. De vita punkterna visar var det står äldre döda träd, de röda punkterna visar granar som dog under sommaren-hösten, de orange punkterna visar träd som kanske fortfarande lever men som är limegröna eller röda i toppen och fulla med granbarkborrar.

Står i grupp

– Det stämmer perfekt. De granar som enligt bilden är skadade kan jag konstatera att de har angrepp av granbarkborrar. Dessutom hittar jag ytterligare några granar vid varje markering. Men så är det ju, de står i grupp, säger Marcus Augustini.

Marcus Augustini har kartan med GPS-koordinater i sin telefon och skulle i praktiken med hjälp av dem kunna köra direkt till angripna träd. Men i det här fallet har markägaren valt att efter att han fick underlaget med koordinater gå ut och även markera granarna med snitsel, mycket för att han själv ville ha koll på att inventeringen överensstämde med verkligheten.

Markerar angrepp med GPS

Anton Holmström driver företaget SilvaPinealis och det är han som gjort inventeringen. Han använder sig av en nyproducerad och högupplöst fotokarta för att hitta och markera angreppen.

– Jag har piloter som flyger hela fastigheten och levererar fotokartor till mig. Sedan letar jag angripna träd i fotokartan, klassificerar och markerar dem med GPS-koordinater, säger Anton Holmström.

Han har lång erfarenhet från arbete på Skogsstyrelsen innan han startade eget företag och har jobbat både med drönarfoton och granbarkborreskador. För honom känns steget naturligt att börja använda drönare i jakten på granbarkborrar. Men drönaren är inte kostnadseffektiv på alla fastigheter.

– Har man en mindre fastighet kan man gå över den ganska snabbt, det finns ju vissa platser som är mer utsatta för granbarkborrar. Men när fastigheten börjar komma upp mot 100 hektar är det absolut effektivt att använda sig av drönare, säger Anton Holmström.

Kostnaden är då en bit över 100 kronor per hektar, men minskar därefter snabbt för större fastigheter.

– Sen finns det en övre gräns för när det blir billigare att använda en bemannad farkost för att göra fotokartan, men var den gränsen går har vi inte testat ännu, säger Anton Holmström.

 Angripna träd upptäcks i fotokartan, för att därefter klassificeras och markeras med GPS-koordinater.
Angripna träd upptäcks i fotokartan, för att därefter klassificeras och markeras med GPS-koordinater. FOTO: Marie Henningsson

God överblick

Fastigheten i Småland skulle med sina 400 hektar ha tagit skogsägaren minst fem arbetsdagar att inventera. Med drönare är jobbet gjort på en dag i stället.

– Dessutom upptäcker vi med vår goda överblick fler angripna träd och riskerar därmed inte att missa några grupper av träd, säger Anton Holmström.

Anton Holmström använder sig av sin långa erfarenhet när han analyserar bilderna.

– Jag kunde konstatera en absolut majoritet av alla angrepp på flygfotot. Dessutom hittade jag de subtila sena angreppen som är svåra att upptäcka när man står på marken. Jag upptäckte nästan 1 kubikmeter skadad skog per hektar på det här sättet.

FAKTA: Granbarkborreläget

Inventeringar visar att granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige vilket motsvarar ett virkesvärde på omkring en miljard kronor.

Angreppen är värst i sydöstra Götaland. En femtedel av den granbarkborreskadade skogen i Götaland finns i Kalmar län.

Skogsstyrelsen har beslutat om ett nytt bekämpningsområde som berör stora delar av Götaland och Svealand. Sedan 2010 är mellersta och södra Norrland bekämpningsområde.

Granbarkborrarna hade stora förökningsframgångar förra året vilket ökar risken för att ytterligare 2,5 miljoner kubikmeter skog kan vara skadad redan i vår.

Om sommaren 2019 blir torr och varm finns det risk för att skadorna i slutet på sommaren kan uppgå till 10-12 miljoner kubikmeter.

Källa: Skogsstyrelsen

Snabbare avverkning

Metoden lämpar sig bäst nu, under höst och vinter, innan svärmningarna drar i gång, men metodik testas och utvecklas för att man även ska kunna inventera vår- och sommarangrepp.

En vinst med att använda drönare vid granbarkborreinventering är att avverkningen av de skadade granarna snabbas på. Om man har tagit kontakt med köpare av virket kan avverkningen komma i gång så snart man har en bild av angreppen. GPS-koordinaterna kan då delas ut med en karttjänst till dem som skogsägaren vill ska ha tillgång till information, till exempel skördarförare.

LÄS MER: Delade meningar om vinst med fällorNytt bekämpningsområde för barkborre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen