Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 februari 2018

Här får du mest skog för pengarna

Det går att köpa skogsfastigheter som bör ge över 10 procents avkastning på investerat kapital.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2 FOTO: Källa: Skogtillsalu

Vid Skellefteälvens strand är ett 102 hektar stort investeringsobjekt till salu söder om Slagnäs, Sorsele Racknäs 1:17

– Det är en fin tillväxtfastighet för den som vill placera pengar på lång sikt, säger mäklaren Göran Ek.

Finns inget att hugga men gynnsamt på sikt

Fastigheten har 80 procent tall, och en beräknad bonitet på 3,4 m3sk/år. Den mesta skogen är medelålders, och det finns inte ett träd äldre än 60 år. Det finns inget att hugga.

– Skogen är ju i den åldern att det inte blir några slutavverkningar under vare sig din eller min livstid. Det är gallringar som är aktuella.

Men den långsiktiga kalkylen ser riktigt gynnsam ut. För den som lägger upp den dryga miljon som fastigheten i Racknäs är värd väntar en avkastning på över 10 procent per år.

I alla fall enligt den analys man kan klicka sig fram till på Norra Skogsägarnas hemsida skogtillsalu.se.

Bättre avkastning i Norrland

Där visas alla lantbruksfastigheter som är till salu. När man klickat fram den fastigheten man är intresserad av finns en rad uppgifter som ger ett bättre beslutsunderlag. Mäklarens prisidé kan stämmas med ett indikativt värde som baseras på försäljningar i den trakt som skogen ligger i.

Och klickar man på analysknappen får man upp en bild som visar vilken avkastning man kan förvänta sig från skogsbruket på fastigheten utifrån kostnaden för en yta som producerar en kubikmeter.

– Då kan vi räkna ut förräntningen, säger Torbjörn Sundelin, på Top Skogliga Beräkningssystem, som tagit fram verktyget.

– Och då kan man räkna på var man ska investera. I Norrland kan det vara mellan åtta och 10 procents avkastning. Kommer du i närheten av Stockholm och storstäder kan det vara minus, och då måste du hela tiden föra till kapital.

Högst avkastning i Sverige

Land Skogsbruk har klickat upp alla skogsfastigheter över 60 hektar utan bostäder som är till salu i Sverige i skrivande stund.

En tredjedel av fastigheterna har en avkastning på över fem procent. Och fastigheten i Racknäs är den fastighet som enligt analysen ger högst avkastning från skogen, 10,6 procent.

Frågan är hur mycket man kan lita på analysen. I Land Skogsbruks exempel har vi antagit en virkesintäkt på 300 kronor per kubikmeter. Men intäkterna från skog i Norrlands inland är lägre. Andelen massaved är högre. Och även om landsvägen går genom skogen är det 18 mil till skogsindustrierna.

”Ovanligt bra fastighet”

Men även om man sänker virkesintäkten till 200 kronor per kubikmeter, och sätter jaktarrendet till närmare noll, får skogen i Racknäs ändå en avkastning på fem procent.

– Det är en ovanligt bra fastighet för området. Det är växtligare än normalt för området, det beror mycket på att det är satt förädlade plantor, säger Göran Ek.

LÄS OCKSÅ: Stora prisskillnader mellan olika sajter för skogsfastigheter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen