Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 mars 2018

Här är risken störst för granbarkborre

Fångsterna av granbarkborrar var fortsatt hög under 2017. Samtidigt finns det en trend som visar att fångsterna minskar på de flesta håll, enligt den övervakning som SLU och Skogsstyrelsen gör.

FOTO: Rolf Segerstedt

– Vi kan bara fortsätta hoppas att trenden håller i sig men det finns ändå anledning att ha hög beredskap för skador även sommaren 2018 på många håll. Störst risk bedömer vi finnas i Mellannorrland och i Västmanland, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Läs också: Multiskador ett av fjolårets plågoris

Övervakning via feromonfällor

Resultaten i rapporten bygger på övervakning av feromonfällor och inventering av granbarkborredödade träd i hyggeskanter. Övervakningen visar också att granbarkborren svärmade sent.

Antalet döda träd per kilometer hyggeskant ligger genomgående på en låg nivå, mindre än fem döda träd per kilometer.

– Samtidigt visar fällfångsterna att det finns väldigt mycket granbarkborrar där ute i skogarna, men det behöver alltså inte leda till att det dör en massa träd. För stunden är det ett bra utgångsläge för skogsägarna, säger Åke Lindelöw, SLU.

Läs även: Tidiga barkborreangrepp upptäcks med drönare

Relaterade artiklar

Till toppen