Här är de tio bolagen som styr Skogssverige
1. SCA
- Grundades av finansmannen Ivar Kreuger 1929 som Svenska Cellulosa AB. Producerar mjukpapper, hygienprodukter, tryck- och kraftpapper, massa och trävaror.
- Förvaltar 2,6 miljoner hektar skog i Sverige.
- Antal anställda: 44 000 i 15 länder varav 5 400 i Sverige.
- Omsättning 2015: 115 miljarder kronor
- Största ägare: investmentbolaget Industrivärden
Ulf Larsson, VD SCA Forest Products:
Vilken är den största utmaningen för SCA i dag?
– Vår skogsindustri är välinvesterad och konkurrenskraftig. Genomförandet av den stora investeringen i Östrand är naturligtvis viktig, och fortgår enligt plan. Den stora utmaningen för SCA är att hålla ett högt tempo och hög kvalitet i vårt innovationsarbete, driva lönsam tillväxt och fortsätta effektivisera vårt arbete.
2. Stora Enso
- Grundades 1998 efter en sammanslagning av svenska Stora och finska Enso. Producerar förpackningar, olika typer av biobaserade material, träprodukter och papper.
- Stora Ensos svenska skogsmark ägs och förvaltas sedan 2004 av delägda Bergvik Skog.
- Antal anställda: 26 000 i 35 länder varav 5 000 i Sverige.
- Omsättning 2015: 91,9 miljarder kronor
- Största ägare: Wallenbergstiftelserna via Foundation Asset Management AB
Karl-Henrik Sundström, VD:
Vilken är den största utmaningen för Stora Enso i dag?
– Att få ut våra nya innovativa produkter från skogen på marknaden i en snabbare takt.
3. Billerud Korsnäs
- När Billerud 2012 köpte Korsnäs från Kinnevik bildades Billerud Korsnäs AB. Tillverkar färskfiberbaserad förpackningsråvara i form av kraft- och säckpapper, wellpappråvara och kartong.
- Billerud Korsnäs skogsmark ägs och förvaltas sedan 2004 av delägda Bergvik Skog.
- Antalet anställda: 4 200 i tio länder varav 3 400 i Sverige.
- Omsättning 2015: 21,8 miljarder kronor
- Största ägare: Frapag, Österrike
Per Linberg, VD:
Vilken är den största utmaningen för Billerud Korsnäs i dag?
– Vi har stora ambitioner på alla områden och vi vill växa i takt med marknaden, det villa säga 3-4 procent per år. Vi vill också driva på innovation i en traditionell bransch och det är minsann en utmaning.
4. Södra Skogsägarna
- Har sitt ursprung i Sydöstra Sveriges Skogsägareföreningars Förbund som bildades 1938. Är en ekonomisk förening vars syfte är att ge medlemmarna avsättning för skogsråvara till så höga priser som möjligt. Genom åren har föreningen investerat i egen produktion av i första hand trävaror och massa, men även trähustillverkning.
- Antal anställda: 3 600
- Ägare: 50 000 sydsvenska skogsägare
- Omsättning 2015: 18,3 miljarder kronor
Lars Idermark, VD:
Vilken är den största utmaningarna för Södra i dag?
– Att få behålla rätten att bruka skogen med frihet under ansvar. Vi bygger också mer eller mindre ett nytt bruk i Värö och det är en stor omställning. Det är också en utmaning att möta skogsägare i dagens urbaniserade och digitaliserade samhälle.
5. Holmen
- Startade som sågverksrörelse 1870 i orterna Mo och Domsjö utanför Örnsköldsvik. Mo och Domsjö AB (Modo), investerade så småningom i massa- och finpappersproduktion (Husums bruk). Modo köpte Iggesunds bruk och Holmens bruk 1987 och sålde senare Husums bruk. Modo bytte namn till Holmen som i dag tillverkar tryckpapper, kartong och trävaror.
- Holmen äger och förvaltar 1,3 miljoner hektar skog i Sverige.
- Antal anställda: 3 300.
- Omsättning 2015: 16,1 miljarder kronor
- Största ägare: Fredrik Lundberg via L E Lundbergföretagen AB
Henrik Sjölund, vd:
Vilken är den största utmaningen för Holmen i dag?
– Eftersom vi är ett skogsägande bolag så är rätten att hållbart bruka skogen det viktigaste för oss. Sedan finns det alltid marknadsutmaningar oavsett vilket affärsområde man tittar på.
6. Moelven
- Norskt bolag som 1899 tillverkade inredningsprodukter och fordonskomponenter. På 50-talet inleddes tillverkning av bland annat skogsarbetarkojor, huselement och limträ. På 80- och 90-talen köptes flera träindustrier i västra Sverige.
- Producerar i dag olika förädlade träprodukter samt byggmoduler.
- Antal anställda: 3 400, i Sverige 1600
- Omsättning 2015: 9,6 miljarder svenska kronor
- Största ägare: Glommen Skog SA och Eidsiva Vekst AS
Morten Kristiansen, VD:
Vilken är den största utmaningen för Moelven i dag?
– Att fortsätta att utveckla bolaget så att vi klarar den internationella konkurrenskraften. Det är upp till oss själva, ingen kommer att göra det åt oss.
7. Sveaskog
- Efter en privatisering av Domänverket, Assi och NCB bildades 1994 AssiDomän, som senare sålde sina industrier utom sågverken. Staten köpte tillbaka AssiDomän 2001 och bolaget bytte då namn till Sveaskog. En del av sågverken drivs i dag i Setra Group, ett dotterbolag som ägs tillsammans med skogsägarföreningen Mellanskog.
- Sveaskog säljer timmer, massaved och biobränsle till massa-, pappers- och sågverksindustrin. Dessutom gör bolaget markaffärer och utvecklar skogen som en plats för fiske, jakt och andra naturupplevelser.
- Sveaskog äger och förvaltar 4 miljoner hektar skog i Sverige.
- Antal anställda: cirka 700
- Omsättning 2015: 6,1 miljarder kronor
- Ägare: svenska staten
P-O Wedin, VD:
Vilken är den största utmaningen för Sveaskog i dag?
– Vi måste jobba mer för att få allmänhetens acceptans för skogsbruk och att förklara kopplingen mellan skogsbruk och träprodukter. Vi måste också skapa så lönsamma värdekedjor som möjligt tillsammans med våra kunder.
8. Vida
- Ångsågen i Vislanda togs över av Göte Johansson 1954 och bytte senare namn till VIDA Timber. Namnet Vida, en förkortning av Vislanda, togs från sågverkets skeppningsmärke (producentmärkning av trävaror). Företaget togs över av sonen Christer Johansson som tillsammans med Santhe Dahl skapade dagens träindustrikoncern.
- Verksamheten är i dag koncentrerad till fyra affärsområden: sågade och hyvlade trävaror, träemballage, trähustillverkning samt pellets och stallströ.
- Antal anställda: cirka 900
- Omsättning 2014: 4,2 miljarder kronor
- Huvudägare: Santhe Dahl
Santhe Dahl, vd:
Vilken är den största utmaningen för Vida i dag?
– Hela branschen, inklusive Vida, måste tjäna mer pengar för att kunna öka vidareförädlingen.
9. Derome
- År 1946 investerade unge snickaren Karl Andersson i ett litet sågverk i halländska Derome. De fyra sönerna Erling, Bernt-Göran, Ingemar och Karl-Erik tog över och utvecklade verksamheten till dagens träindustrikoncern.
- Verksamheten baseras på produktion av sågade, hyvlade och impregnerade trävaror, pellets, prefabricerade byggkomponenter och trähus, bygghandelsverksamhet samt mark- och fastighetsförvaltning.
- Antal anställda: cirka 1400
- Omsättning 2014: 4,6 miljarder kronor
- Huvudägare: Familjen Andersson
Karl-Erik Andersson, VD:
Vilken är den största utmaningen för Derome i dag?
– Den brist på kompetent personal – hantverkare, projektledare och ingenjörer – som nu växer fram kommer att bli en utmaning för hela byggbranschen. Det är det största hindret för att växa.
10. AB Karl Hedin
- Hästköraren och virkeshandlaren Karl Hedin investerade på 30- talet i egna sågverk och skogsmark. På 80-talet tog sonsonen Karl över efter fadern Lars och fortsatte att investera i skogsfastigheter, men också i emballageindustri och bygghandelsverksamhet som i dag, tillsammans med sågverken och takstolstillverkning, utgör basen i verksamheten.
- Dessutom har koncernen runt 40 byggbutiker i Mellansverige.
- Antal anställda: 965
- Omsättning 2014: 3,4 miljarder kronor
- Ägare: Karl Hedin
Peter Wigert, VD:
Vilken är den största utmaningen för Hedins i dag?
– Att hitta unga människor som har en tilltro till att jobba i den här branschen och som kan tänka sig att flytta till, eller stanna kvar, och utvecklas på de orter där vi finns.
MISSA INTE! I bildspelet ovan svarar alla VD-ar på frågan: Hur ser ditt företag ut om fem år?
LÄS MER om de tio största skogsbolagens satsningar och utmaningar just nu i Skogsland nr 19.