Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 mars

"Har aldrig sett så mycket tecken på granbarkborre"

För att undvika mer angrepp från granbarkborre skyndar Sören Pettersson på att avverka 15 hektar mogen granskog. Han har arbetat i skogen sedan 1965 och har aldrig förr sett så omfattande skador. En torr vår och sommar kan bli förödande.

 Här hittar Sören Pettersson ett angripet träd med granbarkborrens gångar under den delvis avfallna barken.
Här hittar Sören Pettersson ett angripet träd med granbarkborrens gångar under den delvis avfallna barken. FOTO: Henrik Dammberg

Med stabila kliv i snön synar Sören Pettersson stam efter stam på jakt efter granbarkborre. Risken för angrepp är stor eftersom hans skog består till stor del består av mogen gran som planterades på åker- och betesmark på 1960- och 1970-talen.

– Jag hittar nya skadade granar hela tiden. Här gick jag förbi bara tio meter bort häromdagen, men då såg jag inte det här trädet, säger Sören Pettersson, när vi hittar en angripen gran.

Intagna träd

Bark som fallit av är det främsta tecknet på att barkborren intagit trädet. Men det kan vara lurigt att hitta, eftersom de synliga skadorna kan finnas 7-8 meter upp på stammen.

 Granbarkborren gör små hål i barken. Hålen är ett tecken på att granbarkborrar lämnat granen.
Granbarkborren gör små hål i barken. Hålen är ett tecken på att granbarkborrar lämnat granen. FOTO: Henrik Dammberg

– Jag har jobbat i skogen sedan 1965 och aldrig sett så mycket tecken på granbarkborre. Blir det en torr vår och sommar kommer det att bli mycket värre.

Läs mer: LRF Premium. Granbarkborren ger sommarthriller i skogen

Han har 250 hektar skog i Snavlunda i norra Askersunds kommun och sköter det mesta själv med egen skördare, skotare och markberedare, bland annat. Slutavverkningar lejer han bort, och med tanke på risken för ytterligare barkborreangrepp har han gjort en avverkningsanmälan på 15 hektar.

 En stor del av Sören Petterssons granskog planterades på åkermark för 45-50 år sedan. I mitten av bilden står några barkborreangripna granar.
En stor del av Sören Petterssons granskog planterades på åkermark för 45-50 år sedan. I mitten av bilden står några barkborreangripna granar. FOTO: Henrik Dammberg

 – Jag skyndar på att få till den här avverkningen. Men först plockar jag bort det skadade virket på det avverkningsanmälda. Jag har kört ut omkring 100 m3fub hittills. Det lär kunna bli 200 till, säger Sören Pettersson.

 Med sin skördare plockar Sören Pettersson bort vindfällen och skadade träd.
Med sin skördare plockar Sören Pettersson bort vindfällen och skadade träd. FOTO: Henrik Dammberg

Gillar skogskanter

Skogsstyrelsen skadedjursexpert Bo Isaksson tycker att Sören Pettersson gör rätt som passar på att genomföra en större avverkning där granbarkborren har fått fäste. Det är ett bättre alternativ än att hugga luckor i skogen där de skadade träden stått. Granbarkborrarna gillar nämligen skogskanter.

 – Gör man stora luckor i mogen skog skapar man nya kantträd där granbarkborrarna kan trivas. Risken är att man då triggar igång barkborrarna, säger Bo Isaksson.

Fakta: Så känner du igen en barkborreangripen gran

Delar av barken är avskavd.

Under barken har granbarkborren gjort gångar.

Hela granens krona är gul.

Kvistar här och där med gula barr är ett tecken på allmän torkstress och behöver inte vara ett tecken på begynnande barkborreangrepp.

Källa: Bo Isaksson, Skogsstyrelsen.

Han tycker inte att det finns någon anledning att plocka bort heldöda torrgranar. I dem finns det inga granbarkborrar kvar. Det är bättre att lämna torrgranarna till hackspetten. Däremot bör man såga ner de granar vars bark bara delvis fallit av.

– Det kan vara svårt att hitta. Men så här års bör man kunna se det, för det är vanligt att hackspettar varit där och hackat, säger Bo Isaksson.

Läs mer: LRF Premium. Fruktar 3 miljoner kubikmeter skadad skog

Kan vara angrepp

Däremot menar han att granar med gula barr inte måste vara ett tecken på begynnande granbarkborreangrepp. Det är därför ingen bra idé att i förebyggande syfte hugga träd som har kvistar med gula barr här och där.

– Gula barr är ett tecken på allmän torkstress och det är något helt annat. Men om hela kronan är gul, ja då kan det vara granbarkborre, säger Bo Isaksson.

Lämnar över

I Snavlunda berättar 75-årige Sören Pettersson att han nyligen genomgått en canceroperation och verkligen uppskattar att vara tillbaka i skogen. Nu väntar ett viktigt moment i skogsskötseln när han ska välja entreprenör för den kommande avverkningen.

Inom några år räknar han med att lämna över skogen till sina döttrar. En drivkraft för honom är att bädda väl för dem.

 Sören Pettersson räknar med att plocka ut uppåt 300 m3fub barkborreskadat virke. Det säljer han som energived.
Sören Pettersson räknar med att plocka ut uppåt 300 m3fub barkborreskadat virke. Det säljer han som energived. FOTO: Henrik Dammberg

– Jag planterar gran, men jag kommer att sträva efter att röja fram löv där det blir avgångar. Det verkar som om blandskogar klarar sig bättre mot granbarkborre, säger Sören Pettersson. 

LÄS MER: Krisgrupp ska få stopp på granbarkborrenInformationsmöten om barkborrar igång

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen