Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 december 2015

Hans maskin flyttar hela träd över hela Europa

En jättelik superjärnkäft sluter sig med ett knarrande långsamt runt trädets rotparti. Efter att i fem minuter ha borrat och skakat sig ner i jorden lyfts hela trädet upp, med rötter och allt, läggs på en lastbil och körs iväg för omplantering.

Bild 1/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 2/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 3/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 4/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 5/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 6/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 7/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 8/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 9/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 10/11 FOTO: Tommy Holl
Bild 11/11 FOTO: Tommy Holl

Gunther Hohmann som äger företaget Opitz har specialiserat sig på att ta upp träd med rötter och allt för omplantering. Hemort är Heideck strax utanför Nurnberg i södra Tyskland men företagets arbetsområde finns i hela Europa, från Milano i söder till Stockholm i norr, Madrid i väster och Budapest i öster.

Från Paris till Lerum

Den här dagen är Gunther Hohmann i Lerums centrum, dit han kommer direkt efter att ha skopat upp och planterat om träd i Paris. Uppdraget i Lerum är att flytta träd som står i vägen för utbyggnaden av järnvägen och plantera om dem på Aludden, cirka två kilometer därifrån.

Ett antal oxlar och askar ska flyttas, efter bedömning av erfarna arborister av vilka träd som har störst chans att klara en flytt, förklarar Gunther. Varje träd kostar 25 000 kronor att flytta.

I över 25 år har Gunther haft företaget och avverkat flera Tatra-lastbilar, den tjeckiska lastbil som förr i tiden fraktade missiler inom Warzawapakten. Den han kör idag är tre år gammal, men påbyggnaden och trädskopan är 25 år gamla. Tre likadana bilar med trädskopor finns i firman, enligt Gunther de enda i hela Europa, plus några mindre traktorer.

Ser enkelt ut

Gunther sköter spakarna med bravur. Det ser enkelt ut när ett proffs arbetar, svänger in de stora käftarna runt trädet och låter dem sen sakta och försiktigt borra sig ned, allt för att inte skada trädet. Aggregatet gräver sig djupt ner i jorden för att få med rötterna, sedan lyfts trädet sakta upp och jord och gräs som hänger utanför käftarna rensas bort.

Därefter snurrar den stora kulskopan runt trädet så att toppen ligger över förarhytten innan det bär av till det nya plantstället ute på Aludden. Efter sig lämnar maskinen ett djupt halvmåneformat hål som fylls igen med jord från stället dit trädet flyttas.

Orderböckerna fulla

Efter en vecka i Lerum bär det för Gunther Hohmann av till Rostock för några dagars arbete, och sen de 90 milen till Nürnberg och kanske några dagars ledighet. Orderböckerna är redan fulla inför våren och sommaren, kors och tvärs genom Europa. Men i maximalt 80 kilometer i timmen utan last, och med träd på bilen får det inte gå över 20 kilometer per timme.

Relaterade artiklar

Till toppen