Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 februari 2017

Han överklagar digital publicering

Bo Wilhelmsson vill inte att Skogsstyrelsen publicerar hans avverkningsanmälan på nätet. Nu har han med Södras och juristers hjälp lämnat in en begäran om omprövning och en överklagan till Skogsstyrelsen.

Bo Wilhelmsson.
Bild 1/2Bo Wilhelmsson. FOTO: Härje Rolfsson
Bo Wilhelmsson.
Bild 2/2Bo Wilhelmsson. FOTO: Härje Rolfsson

Bo Wilhelmsson arbetar som skogsentreprenör i Växjö i Småland. Han äger också omkring 250 hektar skog i Kårestad, någon mil öster om Växjö. När det var dags för en mindre avverkning i höstas gjorde han som han brukar och skickade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Men han ville inte att Skogsstyrelsen skulle publicera hans uppgifter på nätet.

– Det handlar om att jag är rädd om min suveränitet och äganderätten över min skog. Jag anser att en avverkningsanmälan är en sak mellan mig och myndigheten Skogsstyrelsen. Det ska inte allmänheten eller Naturskyddsföreningar lägga sig i, säger Bo Wilhelmsson.

Gick inte att ta bort

Enligt Skogsstyrelsen gick det varken att ta bort uppgifterna eller överklaga att uppgifterna läggs ut på nätet.

Nu har Bo Wilhelmsson tillsammans med Södra och advokatfirman Delphi lämnat in en begäran om omprövning och en överklagan till Skogsstyrelsen. De vill framför allt att förvaltningsdomstolen ska pröva skogsägares rätt att slippa nätpublicering.

 

Läs mer i Skogsland nummer 6.

Relaterade artiklar

Till toppen