Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 mars

Han gör eget traktdirektiv i appen

BRODDAMÅLA

Lars Lyberg gör sina egna traktdirektiv i en ny digital skogsapp. Med telefonen i hand kan han traska omkring i skogen och lägga in alla viktiga uppgifter inför en avverkning.

 Lars Lyberg i Broddamåla har köpt eSkogs digitala skogsbruksplan. Den ger möjlighet att göra sitt eget traktdirektiv direkt i mobilen eller läsplattan.
Bild 1/3 Lars Lyberg i Broddamåla har köpt eSkogs digitala skogsbruksplan. Den ger möjlighet att göra sitt eget traktdirektiv direkt i mobilen eller läsplattan.
 Lars Lyberg, skogsägare i Broddamåla i Blekinge, arbetar utifrån planen i appen.
Bild 2/3 Lars Lyberg, skogsägare i Broddamåla i Blekinge, arbetar utifrån planen i appen.
 Jens Bergström på eSkog menar att en elektronisk skogsbruksplan i mobilen kan spara tid och pengar. Med moderna appar får entreprenören exakt och uppdaterad information om avverkningen.
Bild 3/3 Jens Bergström på eSkog menar att en elektronisk skogsbruksplan i mobilen kan spara tid och pengar. Med moderna appar får entreprenören exakt och uppdaterad information om avverkningen.

Skogsägaren Lars Lyberg i Broddamåla i Blekinge är van att göra det mesta själv på sin gård. Han kör själv en gammal skördare från 1991, som han köpt för 175 000 kronor, och har även en lite nyare skotare. Gården är på omkring 186 hektar, varav 150 hektar produktiv skogsmark. Lars Lyberg tar ut ungefär 700 – 800 kubikmeter per år ur skogen och säljer det mesta till ett köpsågverk i Linneryd som leveransvirke.

– Det är bara lite tyngre röjning som jag lejer ut numera.

Alltid färska uppgifter

Nu har han också skaffat en digital skogsbruksplan med en webbåtkomst och appar från företaget eSkog, för att jobba med planeringen av skogsarbetet, både i mobilen och på läsplattan.

– Det bästa med den här lösningen är att skogsbruksplanen alltid blir uppdaterad med färska uppgifter. Även om jag inte är uppkopplad eller har mobiltäckning kan jag via GPS lägga in information om var basvägar ska gå, blöta områden, fornlämningar och vägbommar. När jag får kontakt med nätet igen skickas uppgifterna iväg till den centrala databasen.

Sparar tid

Det blir ett egenproducerat traktdirektiv, något som annars virkesköpare brukar göra och skicka till de som ska avverka. Nu använder Lars Lyberg själv sitt traktdirektiv när han sätter sig i skördaren. Men han också kan ge en tillfällig inloggning till en utomstående virkesköpare eller entreprenör, som därmed får tillgång till alla relevanta och färska data inför en avverkning.

– När skogsägaren själv kan skriva in hela, eller delar av, arbetsinstruktionen sparar det tid för alla, säger Jens Bergström på eSkog.

Läs mer: Brister i traktdirektiven

”Undviker missförstånd”

Han berättar att skogsägaren lägger in sina markeringar, som laddas upp till centralsystemet. Därefter kan skördaren ladda ned samma karta och navigera efter markeringarna.

– Alla parter kan hjälpas åt med traktdirektivet. Det sparar pengar och man undviker missförstånd och körskador.

Flera företag

Det finns ett antal andra företag som också levererar digitala skogsbruksplaner och hjälpmedel i skogen. Flera av de större skogsägarorganisationerna och skogsföretagen har egna lösningar och det finns också en produkt för PC som heter pcSkog.

– Det som är unikt med eSkog är att systemet är byggt på den nya generationens plattform som kallas webb/webb-api. Tekniken gör det bland annat möjligt att ”strömma” bakgrundskartorna direkt från Lantmäteriet. Då används alltid den senaste kartan och man kan också uppdatera databasen direkt från mobila enheter.

Snart även hyggesanmäla

Att ladda ned eSkogs app är gratis och det webbaserade programmet kostar 20 kronor per hektar, som en engångskostnad. En traditionell skogsbruksplan kostar omkring 200 kronor per hektar. Och den uppdateras kanske bara vart 10:e år.

Lars Lyberg är nöjd med sin applikation och tror att den skulle passa de flesta.

– Det är enkelt att hålla planen uppdaterad och snart kan jag även göra hyggesanmälan direkt från systemet, vilket kommer att spara väldigt mycket tid.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen