Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 januari 2019

Han fick staten på fall

Magnus Norberg är juristen som hjälpt skogsägare i fjällnära skog att få rätt mot staten efter att de nekats ersättning när de inte får avverka sin skog.

– Det kändes som en lättnad. Att vi räddat något som betyder mycket för många skogsägare, säger Magnus Norberg.

 Magnus Norberg. Jurist LRF Konsult. Företräder markägarna i målet om fjällnära skog.
Magnus Norberg. Jurist LRF Konsult. Företräder markägarna i målet om fjällnära skog. FOTO: Gunnar Andersson

Tvisten mellan skogsägare i fjällnära skog och staten som nyligen avgjorts till markägarnas fördel i mark- och miljödomstolen berör flera tusen skogsägare i det fjällnära skogsområdet.

– Det är ett mål som har engagerat mig extra mycket eftersom det är så många som kan påverkas av utgången, säger Magnus Norberg.

Magnus Norberg är jurist på LRF Konsult i Umeå. Till vardags arbetar han med fastighets- och skogsfrågor.

– Häruppe blir det ju naturligt mer skogsfrågor. Det kan handla om allt möjligt både stort och smått, som exempelvis reservatsbildningar, tillsynsfrågor eller fastighetsgränser, berättar han.

Flera fall

Tvisten om ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog hamnade på Magnus bord när han kom tillbaka efter sin föräldraledighet. LRF bestämde sig för att vara med och driva ett första principfall och bidra både ekonomiskt och med rådgivning. Efter hand har fler fall kommit in och totalt är det nu 26 mål som ska avgöras i mark- och miljödomstolen. De flesta hanteras av jurister på LRF Konsult.

– Jag kommer ihåg att jag var utomlands när jag första gången läste om statens inställning och att jag då tänkte ”Vad håller de på med?”, berättar Magnus.

Magnus har tillsammans med sin pappa skog i Lögdeå söder om Umeå. Skog som han ärvt efter sin farfar och som på senare år har kompletterats med lite nyköpt skog.

– Jag har väl ärvt ett intresse för skog och gillar att vara i skogen. Vi är nu fyra generationer som har ett gemensamt familjeintresse, säger han.

Själv skogsägare

Magnus gillar att planera skogsbruket, men tiden räcker inte riktigt till för att arbeta i skogen så mycket som hans skulle vilja.

– Jag brukar vara i skogen med min pappa och min son, men det blir oftast pappa som gör det jobb vi gör själva i skogen. Men det är något speciellt med att vårda något som vi redan nu vet ska gå i arv, förklarar Magnus.

Redan från början kände han att det fanns stora chanser att vinna tvisten med staten. Att staten överhuvudtaget ifrågasatte äganderätten var för Magnus oerhört förvånande.

– Jag tänkte direkt att det helt enkelt inte kan vara så tokigt som staten påstår. Därför kände jag mig också hyfsat säker på att vi skulle vinna, eller så säker det nu går att vara i en process, berättar han.

Stort intresse

I processen har det varit stora staten mot privata skogsägare.

– Det här har förmodligen varit ett av de viktigaste målen Skogsstyrelsen haft på många år och de har ju nästan obegränsat med resurser. Det gör ju målen lite speciella, konstaterar Magnus.

Målen om ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog är de mål som Magnus haft hand om som rönt störst uppmärksamhet. Andra viktiga mål har rört exempelvis detaljplaner och strandskydd.

– Det här är mål som berör väldigt många på olika plan. Det innehåller viktiga frågor om privat äganderätt som påverkar hur människor väljer att leva sina liv, förklarar han.

Fakta: Magnus Norberg

Ålder: 34

Familj: Fru och en två-årig son

Bor: Umeå

Aktuell: Har hjälpt skogsägare i fjällnära skog att få rätt mot staten när de nekats ersättning efter att inte fått avverka sin skog på grund av höga naturvärden.

Läs mer: Allt om fjällnära målet hittar du på Land Skogsbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Till toppen