Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 december 2018

Hallå där, Lennart Ackzell...

...internationell samordnare för LRF Skogsägarna som kämpar för skogen som den stora miljöräddaren på klimatmötet i polska Katowice.

 Ett engagemang i lokala skogsägare hoppas Lennart Ackzell, LRF Skogsägarna, ska bli resultatet av klimatmötet i Katowice.
Ett engagemang i lokala skogsägare hoppas Lennart Ackzell, LRF Skogsägarna, ska bli resultatet av klimatmötet i Katowice. FOTO: Marie Henningsson

Varför är du där?

– Skogen och skogsägarna är nyckelspelare om vi ska klara klimatmålen. Vi kan påverka skogen och den är det enda upptaget vi har av utsläpp.

Vad hoppas du ska ske?

– Jag hoppas att man ska se vilken potential det är att engagera lokala skogsägare i kampen mot klimathotet.

Och hur engagerar man dem?

– Kortfattat handlar det om att det måste finnas markrätter eller markanvändningsrättigheter. Man planterar inte om man inte har rätten att skörda. Staten måste också vara positivt inställd till att odla skog genom att ställa upp med rådgivning och hjälp. Sedan måste skogsägarna ha rätten att bruka sin skog och ha chansen att tjäna pengar på den. Och rätten att engagera sig i skogsägarföreningar måste finnas så man får en starkare röst mot myndigheter.

Om det här uppfylls så vill världens bönder plantera mer träd.

Till sist, hur tog du dig till klimatmötet?

– Jag flög. Min kollega åkte tåg, men det krävde sju byten och tog ett och ett halvt dygn. Jag hoppas att tågtrafiken kan utvecklas bättre.

LÄS MER: Ambitioner för naturvård försvårar för ett uthålligt samhälleLÄS MER. Forskning kan hjälpa att klimatrusta granenLÄS MER: Svensk modell bra för klimatet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen