Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 november 2018

Rovdjursgift hittat hos häktad i jakthärva

Sammanlagt fem män, bland annat en framstående svensk industriledare inom skogsnäringen, är nu misstänkta för grova jaktbrott.

Utredarna har bland annat hittat ett gift som vanligen används mot rovdjur.

 Utredarna har hittat ett särskilt gift hemma hos en av de häktade männen, som misstänks ha använts för att preparera kött som sedan lagts ut till rovdjur.
Utredarna har hittat ett särskilt gift hemma hos en av de häktade männen, som misstänks ha använts för att preparera kött som sedan lagts ut till rovdjur. FOTO: Ola Jennersten

I måndags häktades den femte mannen som greps på Arlanda i söndags, misstänkt för en serie jaktbrott. Gruppen på fem män ska sedan den 1 januari 2014 illegalt ha jagat och skjutit varg, lodjur och kungsörn i Västmanland – totalt minst nio djur.

Gift hittat vid razzia

Samtliga begärdes förra måndagen häktade på sannolika skäl alternativt skäligen misstänkta för grova jaktbrott av kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Alla fem nekar till brott.

Under en polisrazzia hos den senast häktade mannen har utredarna hittat ett särskilt gift.

– Innehavet av detta ämne utgör i sig förberedelse till grovt jaktbrott, säger åklagaren Lars Magnusson till Aftonbladet.

Misstänks för grov förgörelse

Brotten de misstänks för är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, jakthäleri, förberedelse till jaktbrott och grov förgörelse, vilket innebär att man sprider gift som kan vara en fara för djur eller växter. Åklagaren misstänkte också att vargkadaver har eldats upp för att undanröja spår, men anklagelsen har dragits tillbaka då polisen hittills inte har lyckats hitta tillräckligt med bevis som stödjer gärningen.

Två har frisläppts på måndagen

En av de tidigare häktade släpptes på måndagsmorgonen, och ytterligare en på tisdagen, eftersom åklagaren inte kommit upp till sannolika skäl när det gäller misstanken mot dem.

Läs mer: Företagsledare häktad i jaktbrottshärvaLäs mer: Fyra begärda häktade i jaktbrottshärva

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen