Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 september 2019

Greps ett halvår efter misstänkt jaktbrott

Under en stor polisinsats på tisdagsmorgonen i byar i trakten av Rättvik och Falun greps fyra män misstänkta för illegal vargjakt.

 Åklagaren anser sig ha bevis för att den varg som blodspåren på isen kom från är död.
Åklagaren anser sig ha bevis för att den varg som blodspåren på isen kom från är död. FOTO: L E Carlsson

Det var den 9 mars i år som den misstänkta vargjakten ska ha ägt rum. Polisen fick samtal från vittnen som sett en varg jagas med skoter på sjön Amungens is i nordöstra delen av Rättviks kommun.

I samband med händelsen efterlyste polisen information från allmänheten kring bland annat den skoter som ska ha använts vid jakten. Polisen satte in bilpatruller och helikopter för att hitta skotern och dess förare.

Vet vilken varg som dödats

– Vi är övertygade om att en varg har dödats på isen, uppgav då polisens presstalesman Stefan Dangardt för media.

Det fanns blodspår på isen och sedan dess har konstaterats både att blodet kom från en varg och från vilken individ. Vargen var född i Sjösvedenreviret strax öster om sjön.

Vill inte kommentera bevisen

– Spåren på isen visar att vargen inte tog sig från platsen på egen hand, berättade åklagaren Charlotta Tanner för Jaktjournalen.

Hon anser sig ha bevis för att vargen i fråga är död men vill inte med hänvisning till förundersökningssekretessen kommentera vad bevisen grundar sig på.

 Det rörde sig om en massiv polisinsats när fyra män på tisdagsmorgonen greps i olika byar i Dalarna misstänkta för illegal vargjakt.
Det rörde sig om en massiv polisinsats när fyra män på tisdagsmorgonen greps i olika byar i Dalarna misstänkta för illegal vargjakt. FOTO: Mostphotos

Greps på tisdagsmorgonen

I dag på tisdagsmorgonen sattes stora polisresurser in för att gripa de fyra män som kort dessförinnan hade anhållits i sin utevaro misstänkta för grovt jaktbrott. De greps i olika byar i trakten och fördes till polishuset i Falun.

– Nu kommer det att ske husrannsakningar i de fastigheter där männen greps, säger Stefan Dangardt till Sveriges Radio Dalarna.

Misstänkta för andra jaktbrott

Några av männen är också misstänkta för jaktbrott av normalgraden i form av två olika händelser under björnjakten i augusti.

Förundersökningen leds av åklagaren Helena Eckerrot Flodin. Varken hon eller polisen har velat kommentera varför gripandena har dröjt så länge som ett halvår efter den förmodade vargjakten.

LÄS MER: ”Inser inte hur det är att leva med varg”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen