Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 mars 2019

Greenpeace uppmanar SCA: ”Sluta avverka naturskog”

När Lina Burnelius från Greenpeace höll tal på SCA:s årsstämma uppmanade hon ledningen att sluta avverka naturskog och att välja en transparent väg framåt.

– Bara då kan svenskt skogsbruk äntligen ta steg mot att bli den verkliga klimathjälte vi och våra barn behöver, säger Lina Burnelius,

 Områden med särskilt höga bevarandevärden går förlorade om SCA fortsätter avverka naturskog, enligt Lina Burnelius, ansvarig för skogs- och bioekonomiska frågor på Greenpeace i Sverige.
Områden med särskilt höga bevarandevärden går förlorade om SCA fortsätter avverka naturskog, enligt Lina Burnelius, ansvarig för skogs- och bioekonomiska frågor på Greenpeace i Sverige. FOTO: Peter Vahlersvik/Istock

I sitt tal uppmanade Lina Burnelius, ansvarig för skogs- och bioekonomiska frågor på Greenpeace i Sverige, SCA att omedelbart sluta avverka naturskog och att välja en transparent väg framåt.

Kravbrev överlämnades

För att framhäva vikten överlämnades ett öppet kravbrev till SCA;s vd Ulf Larsson, samt en symbolisk glasruta som påminnelse om att världens största oberoende miljöorganisation kräver just transparens av SCA.

– SCA kan inte undanhålla viktig information om deras verksamhet och avvecklingsplaner. SCA måste göra sin del för att Sverige ska nå de demokratiskt beslutade miljömålen som säger att 20 procent vår skogsmark ska restaureras och skyddas, säger Lina Burnelius i ett pressmeddelande.

Naturskogen måste skyddas

För ett och ett halvt år publicerades rapporten Wiping Away the Boreal/Att torka bort det norra skogsbältet, där man kartlagt SCA:s roll i skövling av ekologisk värdefull skog inom värdetrakter. I rapporten framgår att SCA fortsätter att avverka gammal skog och ersätter den med monokulturer – ett skogsbruk som utarmar den biologiska mångfalden.

– SCA måste sluta avverka naturskog inom de identifierade värdetrakterna. Det är nämligen områden med särskilt höga bevarandevärden. Naturvärden – och kollager – som går förlorade om SCA fortsätter avverka, säger Lina Burnelius.

LÄS MER: SCA stoppar avverkning efter Greenpeaces aktionLÄS MER: Greenpeace blockerade massafabrik i protestLÄS MER: Skogsansvarig på Greenpeace är en av 33 hållbarhetstalanger

Greenpeace kravlista

– SCA ska dela med sig av bolagets avverkningsplaner för de kommande tio åren.

– Visa inköpsvolymer och dess ursprung.

– Ha en avvecklingsplan för Contortatallen.

– Göra frivilliga avsättningar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen