Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 januari 2016

Gratis skogsvärdering på nätet bra men osäker tjänst

Är du på hugget och vill i sälja din skogsfastighet eller söker du en skog att köpa? Då kan värderingssnurrorna vara till hjälp, visar Skogslands test, men se upp för det kan skilja över miljonen mellan prisbedömningarna.

FOTO: Rolf Segerstedt

Som vi berättat är det uppåt på marknaden för skogsfastigheter i hela landet. Priserna stiger och köpstarka kunder söker investeringsobjekt när räntorna är låga och aktiekurserna dalar.

Värdera själv på nätet

Numera finns flera digitala hjälpmedel för den som vill veta vad som kan krävas för att köpa drömfastigheten. Eller, om du är säljare, ungefär vad din skog är värd.

Dessa värdesnurror eller värdeindikatorer anses kunna ge dig en rimlig uppfattning om prisläget, och det på bara några minuter hemma vid datorn.

Tre olika snurror

Mäklarföretagen LRF Konsult och Areal har både värdeindikatorer på sin hemsida, liksom ekonomirådgivarna i Norra Skogsbyrån som samarbetar med Top Skog AB.

Genom att använda resultatet av flera års skogsförsäljningar anser de sig kunna ge en kvalificerad beräkning av marknadspriset utifrån virkesvolym, skogstillstånd och läge i landet.

För att få fram priset krävs att man fyller i några få fakta om skogen, hos alla måste man ange var fastigheten ligger, hur stor areal produktiv skogsmark det är, sedan skiljer det sig lite när det gäller virkesförråd, bonitet, ålder, trädslagsfördelning.

Det tar bara någon minut att fylla i fakta, som bör finnas i Skogsbruksplanen eller i säljprospekt. Ett klick senare kommer en indikation om värdet.

Skogsland testade

Skogsland har testat de tre värdeindikatorerna på flera skogsfastigheter i norr och söder – där vi har facit, det vill säga vet vad fastigheten såldes för.

En av fastigheterna ligger i norra Norrlands kustland och såldes nyligen. Se mer fakta här intill. I detta fall blev skillnaden mellan de tre indikatorerna blev en halv miljon kronor.

Andra testskogar visar att Norra/Top Skogs indikator lägger sig högre än de andra, särskilt i norra Sverige. Det motsatta gäller för Areal som hamnar lågt i norr men högt i söder. Störst skillnad i testerna blir det på en Skånsk fastighet där Norra ligger cirka 1,3 miljoner lägre än Areal och LRF Konsult.

I de tester vi gjort pendlar mäklarjätten LRF Konsult lite upp och ner jämfört med de två andra indikatorerna som ofta ligger lägst eller högst.

Kan man då lita på värdeindikatorerna?

Svaret måste bli nej, resultaten spretar för mycket. Men, som företagen säger själva, de kan ge en indikation om ungefärligt prisnivå på skog i din trakt.

Alla tre rekommenderar också att man tar kontakt med en mäklare eller värderar som gör en mer kvalificerad bedömning utifrån fakta, det skogsögat ser och tidigare lokala försäljningarna visar.

Ett tips är att köra dina data i alla tre indikatorerna. Det bör ge en nyanserad bild och med den nuvarande prisuppgången så är rätt köpare kanske beredd att betala mer än vad värderingssnurran stannar på.

Här hittar du värdeindikatorerna

Klicka på länkarna nedan

Areals Värderingssnurra

LRF Konsults Värderingsindikator

Norra/Top Skogs Värderingsindikator

Relaterade artiklar

Till toppen