Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 december 2017

Gratis cesiumanalys i vissa län

Vildsvinsjägare kan skicka in ett köttprov och få det analyserat för cesium-137 – gratis.

 Prover från skjutna vildsvin i vissa län kan skickas in på gratis analys.
Prover från skjutna vildsvin i vissa län kan skickas in på gratis analys. FOTO: Mostphotos

Den som skjuter ett vildsvin i området där radioaktivt nedfall föll efter Tjernobylolyckan 1986 kan få ett köttprov gratis analyserat för att mäta halten av cesium-137.

Det är Strålskyddsmyndigheten som startar ett projekt för att få information om variationerna i cesiumhalter hos vildsvin. När Tjernobylolyckan inträffade var vildsvinsstammen inte lika stor som den är i dag och de områden som fick mest nedfall fanns i stort sett inga vildsvin. Men nu har vildsvinsstammen både ökat i storlek samt spridit sig norrut och cesiumhalten i vildsvin bör studeras, anser myndigheten.

Hög halt i vildsvin

Europeiska studier visar att halterna av cesium-137 ofta är ganska höga i vildsvin jämfört med andra viltslag.

– Det är rimligt att förvänta sig cesiumhalter som överstiger Livsmedelsverkets försäljningsgränsvärde när vildsvinen nu etablerar sig i områden med högre nedfall, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Får lämna uppgifter

I projektet ska myndigheten bekosta 250 prover av vildsvin som är skjutna i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands eller Västerbottens län.

En förutsättning för att ta del av detta är att myndigheten får ta del av mätresultaten och få uppgifter om var och när djuret är skjutet.

– Vi vill ha information om var och när djuret skjutits för att kunna studera årstidsvariationer och variationen mellan olika år, mellan områden med olika högt cesiumnedfall och mellan områden med olika markanvändning. Vi vill dessutom veta ålder och kön på grisen för att kunna se skillnader mellan galtar, suggor och kultingar, säger Pål Andersson.

Läs mer: Skjutna vildsvin med höga halter bequerel

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen