Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 maj 2019

Gräsö Skogar till salu för 100 miljoner

För 100 miljoner kronor kan man bli ägare av ett skogsinnehav på en skärgårdsö. Egendomen på Gräsö, med anor ända tillbaka till 1600-talet, består av drygt 2 000 hektar mark.

 Gräsö Skogar erbjuder en framtida skogsinvestering såväl som vacker natur och jaktmarker. Området kännetecknas av en omväxlande skärgårdsnatur med täta produktionsskogar och kuperade marker.
Gräsö Skogar erbjuder en framtida skogsinvestering såväl som vacker natur och jaktmarker. Området kännetecknas av en omväxlande skärgårdsnatur med täta produktionsskogar och kuperade marker. FOTO: Mikael Ackerman

Gräsö Skogar är ett skogsinnehav beläget på en skärgårdsö, cirka två och en halv timmes bilfärd norr om Stockholm. Denna arronderade skogsegendom består av 2 138 hektar, varav 1 562 hektar utgör produktiv skogsmark.

I början av 1600-talet fanns ett järnbruk på området. 1781 köptes marken av Samuel af Ugglas, vars familj sedan dess drivit egendomen. Efter drygt 240 år säljs egendomen nu, med ett utropspris på 100 miljoner kronor.

Certifierad skog

Gräsö Skogar har under en tid skötts med hjälp av förvaltning genom Billerud Korsnäs. Det är en välskött skog med ordentliga tall- skogar, högproducerande granbestånd och en låg andel lövskog. Sedan förra året valde ägarna att certifiera sin skog, med en avsättning om 10 procent naturskog. Detta resulterar i högre avräkningspriser vid försäljning av virke och massaved.

 Denna ytterst välarronderade skogsegendom består av 2 138 hektar, varav 1 562 hektar utgör produktiv skogsmark.
Denna ytterst välarronderade skogsegendom består av 2 138 hektar, varav 1 562 hektar utgör produktiv skogsmark. FOTO: Mikael Ackelman

Det sammanlagda virkesförrådet uppgår till ca 202 500 m3sk. Tall är det dominerande träslaget och utgör 77 procent. Granbeståndet utgör 15 procent, medan björkskogen uppgår till 6 procent av virkesförrådet. I närheten av Gräsö Skogar finns ett flertal skogsindustrier som kan ta hand om skogsprodukterna, bland annat Stora Enso, Billerud Korsnäs Swedpaper, samt Holmen.

Goda jaktmöjligheter

I och med att hela Gräsö utgör en egen ö, finns bra möjligheter till jakt, då Gräsö Skogar kontrollerar en stor del av öns areal. Här finns framförallt älg, men även rådjur och till viss del vildsvin och övrigt småvilt. Gräsö hyser också goda orre- och tjäderstammar för skogsfågeljakt.

Tilldelningen för Gräsö Skogar uppgår till tre vuxna och tre kalvar, men då älgstammen är på uppgång kan tilldelningen öka framöver. Övrig mark och småviltsjakten är upplåten på ettåriga jakträttsavtal, som kan sägas upp i samband med försäljningen. Då blir all jakt tillgänglig för en köpare från och med tillträdesdagen.

 Naturen kring Gräsö består av skärgårdslandskap, med öar, sund och andra vattenområden.
Naturen kring Gräsö består av skärgårdslandskap, med öar, sund och andra vattenområden. FOTO: MikaelAckelman
FOTO: Mikael Ackelman

Naturen kring Gräsö består av skärgårdslandskap, med öar, sund och andra vattenområden. Här ligger också Gräsö Östra Skärgårds Naturreservat. I Östersjön råder det i övrigt fritt fiske med vissa restriktioner för antalet nät som får läggas ut vid varje tillfälle.

 Det större bostadshuset, som är Gräsös gamla skogvaktarbostad, består av fyra rum och kök med övernattningsmöjlighet för 8–10 personer.
Det större bostadshuset, som är Gräsös gamla skogvaktarbostad, består av fyra rum och kök med övernattningsmöjlighet för 8–10 personer. FOTO: Mikael Ackelman

Byggnationen på Gräsö Skogar är belägen på markens norra del vid Örskärsvik. Den utgörs av ett par enkla, men fungerande bostadshus med tillhörande ekonomibyggnader. Husen används enbart som fritidsboende och då man jagar på marken.

Kan fungera som permanent boende

Det större bostadshuset består av fyra rum och kök med övernattningsmöjlighet för 8–10 personer. Det är utrustat med normala faciliteter så som kök, toalett samt badrum och har ett par eldstäder. Bostaden renoverades fullständigt för mindre än 20 år sedan och fungerar därför som permanent boende om man vill.

Strax intill det stora huset ligger ett mindre torp med ett rum och lantkök med köksspis. I övrigt finns ekonomibyggnader med ytterligare ett övernattningsrum, förråd samt ett viltslakteri med lyftanordning och kylrum.

LÄS MER: Skogsgård med välskött skog till saluLÄS MER: Unikt hjorthägn utanför Laholm till salu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen