Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 mars 2019

Granbarkborren ger sommarthriller i skogen

Sverige hotas av massangrepp av granbarkborrar i sommar. Mest kritiskt är läget i Götaland och södra Svealand, men mellersta och södra Norrland är fortfarande ett riskområde. Och i Uppland ringer varningsklockorna efter stormfällningarna i januari.

 Gulnade grankronor på Strömsrums gård i Ålem, norr om Kalmar.
Gulnade grankronor på Strömsrums gård i Ålem, norr om Kalmar. FOTO: Kristina Wirén

Sommaren 2019 utspelar sig en riktig thriller i de svenska skogarna där granbarkborren har huvudrollen. För den oinvigde är huvudrollsinnehavaren en cylindrisk, 4–5 millimeter lång, brunsvart, något glänsande, skalbagge som angriper försvagade granar. Och försvagade var många granar i fjol somras då vädret var extremt varmt och torrt.

2,5 miljoner kubikmeter

Det har hittills lett till att cirka 2,5 miljoner kubikmeter rotstående granskog angripits i Götaland, enligt inventeringar gjorda av Södra och Skogsstyrelsen.

– Sett till ett enskilt år är det den i särklass högsta volymen barkborreskadad skog vi någonsin har haft i Sverige. Man kan jämföra med de cirka 1,5 miljon kubikmeter som angreps 2006 efter stormen Gudrun, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.

FOTO: Grafik: Lena Wilsby

Förökar sig

Inventeringarna visar också att barkborrarna hade stora förökningsframgångar, något som ökar risken för angrepp i år.

– Det finns troligen tillräckligt med baggar som har överlevt vintern för att vi ska få ytterligare 2,5 miljon kubikmeter skadad skog redan i vår. Och skulle sommaren bli varm och torr i år igen kan skadorna öka till upp emot 10–12 miljoner kubikmeter under sensommaren, säger Gunnar Isacsson.

Allvarligt läge

Läget är alltså allvarligt. Skogsstyrelsen beslutade i förra veckan att utlysa stora delar av Götaland och södra Svealand till Sveriges andra bekämpningsområde (se kartan här intill). Oron sprider sig i skogsägarleden. Vädret, borrarnas förökningstakt och deras spridningsförmåga går inte att förutse. Angripna träd är svåra att upptäcka och känslan av att inte ha kontroll infinner sig, berättar Ellionor Fredrikson, ordförande i Ydre skogsbruksområde inom Södra.

 Granbarkborre, Strömsrums gård i Ålem, norr om Kalmar.
Granbarkborre, Strömsrums gård i Ålem, norr om Kalmar. FOTO: Kristina Wirén

– När träd blåser ner arbetar vi upp dem och planterar ny skog och går vidare. Nu vet vi att det finns angripna träd spridda runt om i skogen som dyker upp allt eftersom, det pågår och pågår. Fördelen här i Ydre är att vi har många självverksamma skogsägare som rör sig ute i sina skogar och kan hålla koll. Men jag är rädd för att utbor kommer hit i påsk och blir överraskade över hur skogen ser ut, säger Ellionor Fredriksson.

Bekämpning i norr

Sedan stormarna Dagmar (2011), Ivar och Hilde (2013) bekämpas granbarkborren även i mellersta och södra Norrland. Området är fortfarande klassat som bekämpningsområde av Skogsstyrelsen, men Anna Marntell, skogsskadesamordnare på myndigheten, ser ändå optimistiskt på läget.

– Vi har indikationer på att populationen är nedgång och att vi närmar oss en normalisering. Vi har hållit på med bekämpningen i många år, men nu ser vi ljuset i tunneln, säger Anna Marntell, som ändå lägger in en brasklapp eftersom utvecklingen är väderberoende.

– Vi lägger våra fingrar i kors och hoppas att vi slipper vindfällen under vårvintern och sommaren får gärna blir kall och blöt, säger Anna Marntell.…

Risker i Uppland

Vindfällen var vad som drabbade skogsägarna i östra Uppland natten mellan den 2 och 3 januari i år. Vindfällda träd löper stor risk att angripas, vilket gör att det nu är bråttom att få ut virket ur skogen. Som Land Skogbruk tidigare berättat är arbetet inlett och Jonas Hesselman, chef för Mellanskog i Uppland, räknar med att allt stormfällt virke ska vara vid industri före midsommar.

– Vi fokuserar på att rädda virkesvärden och hugger bort allt som ligger med fokus på grov skog. Nu hugger vi mycket gran med tanke på bärigheten. Granen finns ju på de mjukare markerna som blir farbara med maskiner på vintern, säger Jonas Hesselman, som också säger att granbarkborren sedan tidigare är ett problem i västra Uppland.

– Risken är nu att den även etablerar sig i östra Uppland. Vi är i en obehaglig situation, säger han.

 Sedan mitten av augusti har 12 000 kubikmeter skog nödavverkats på Strömsrums gård.
Sedan mitten av augusti har 12 000 kubikmeter skog nödavverkats på Strömsrums gård. FOTO: Kristina Wirén

Inte som i Kanada

I tider av insektsangrepp går tankarna osökt till Kanada där Mountain Pine Beetle (Bergstallborren) har dödat miljontals hektar tallskog. Något liknade scenario på grund av granbarkborre är dock inte sannolikt, enligt Martin Schroeder, professor i skogsentomologi vid SLU.

– Moutain Pine Beetle är bättre anpassade för att döda levande träd. För att granbarkborren ska kunna döda ett levande träd krävs att väldigt många borrar angriper tillsammans. Det gör att konkurrensen om näring blir så stor att många larver dör och aldrig utvecklas till baggar. Dessutom är det stora sammanhängande områden med äldre skog som angripits i Kanada. Det svenska skogslandskapet är åldersmässigt mer varierat, säger han.

Första åren kritiska

Enligt Martin Schroeder angriper granbarkborren framför allt första och andra året efter en störning. Därefter minskar normalt angreppen år från år och klingar sedan av.

– Skulle vi ha mycket varma och torra somrar hela tiden finns det inga gränser för hur stora angreppen kan bli, men det är ju inte sannolikt, säger Martin Schroeder.

LÄS MER: Nytt bekämpningsområde för barkborreLÄS MER: Ökad risk för trädangrepp i torkanLÄS MER: Krisgrupp ska få stopp på granbarkborren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen