Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 december 2018

Granbarkborre i naturreservat lokalt problem

Lokalt kan problemet med granbarkborrat öka i närheten av naturreservat, men detta är ingen fara för skogsbruket i stort, enligt Naturvårdsverket.

 Lillskardbergets naturreservat, Lycksele kommun, Västerbottens län.
Lillskardbergets naturreservat, Lycksele kommun, Västerbottens län. FOTO: Anna Hallmén

Angrepp av granbarkborrar är i år värre än tidigare på flera håll i landet. Men trots att det gäller andra regler i ett naturreservat för bekämpning av skadeinsekter är detta enligt Naturvårdsverket ingen fara för skogsbruket i stort.

– Erfarenheter efter de stora stormarna Gudrun och Per är att angrepp från granbarkborre lokalt kan vara stora i närheten av naturreservat, men att naturskyddade områden inte bidrar till ökade problem i landskapet, säger Erik Hellberg Meschaks på Naturvårdsverket.

Fakta: Regler i naturreservat

· I ett naturreservat gäller inte skyldigheterna i Skogsvårdslagen, som skyldigheten att bekämpa skadeinsekter.

· Avverkning kan skada andra värden och granbarkborrar är en del av de naturliga ekosystemen.

· Åtgärden för att begränsa skador på skog intill naturreservaten kan till exempel vara fällor och barkning av vindfällen och angripna träd.

· I vissa naturreservat är avverkning av gran tillåten, som i lövskogsområden.

· Länsstyrelsen beslutar om vilka åtgärder som kan göras i varje enskilt naturreservat.

”Medvetna om problemet”

Men när granbarkborrarna är många kan de föröka sig i stora mängder i ett naturreservat, vilket kan leda till kraftiga angrepp på skog i närheten.

– Vi är medvetna om problemet och att angrepp kan ge stora konsekvenser för enskilda skogsägare. Det finns ofta flera insatser i och utanför naturreservaten som kan genomföras för att begränsa skador på skog intill naturreservaten, till exempel fällor och barkning av vindfällen och angripna träd, säger Erik Hellberg Meschaks.

Förutsättningar för insekten

I produktionsskog dominerar användningen av gran och odling i täta bestånd, och enligt Naturvårdsverket skapas goda förutsättningar för granbarkborren i kanter mellan kalytor och uppvuxen granskog.

– De skyddade naturområdena utgör en mycket liten del av landskapet och har en varierad struktur som inte är lika attraktiv för granbarkborren. De stora skadorna som ses nu har därför sin grund i det sätt som landskapet används för skogsbruk, säger Erik Hellberg Meschaks.

Läs mer: Rekordstora angrepp av granbarkborreSkogsstyrelsen föreslår krafttag mot granbarkborre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen