Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 april 2019

Granbarkborrar blir fiskmat – på försök

Nu har en skogsägare i Blekinge kommit på vad han skulle kunna använda de många granbarkborrarna på sina marker till – fiskmat i Vilhelmina.

 Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet.
Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet. FOTO: Dan Elliott/AP

Förra årets varma sommar väntas gynna den fruktade granbarkborren, den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar.

Många skogsägare i landets sydligare delar för en ändlös kamp mot skadeinsekten – och nu har en skogsägare i Blekinge kommit på vad han skulle kunna använda de små krypen till. De tusentals borrar han årligen fångar i sina fällor ska nämligen bli fiskmat i Vilhelmina, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I samband med att en nedlagd gammal fiskfabrik återigen öppnas på den lappländska orten annonserades det efter mygg som den nya ägaren ville använda till fiskfoder. Då kom skogsägaren på sin något udda idé.

– Han annonserade efter mygg och då ringde jag till honom och frågade om han var intresserad av granbarkborrar. Det tyckte han var hyperintressant och sen kom vi in på mördarsniglar, för det har dem inte där uppe och de måste ju innehålla mycket näring, säger skogsägaren Bengt Johansson till tidningen.

Nu ska idén testas, men huruvida de små granbarkborrarna går att använda som fiskmat återstår dock att se.

LÄS MER: Här jagas barkborrar med drönare (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen