Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 november 2018

Gott om tallkottar i år

Tillgången på tallkott är mycket god i år visar Skogforsks prognoser. Den varma sommaren har varit gynnsam för frömognaden i hela landet. Grankottar är det däremot generellt sett inte lika gott om.

 Årets varma sommar kan ge mycket gott om tallkott 2019.
Årets varma sommar kan ge mycket gott om tallkott 2019. FOTO: Mostphotos

Skogforsks presenterar varje år kottprognoser som en hjälp till skogsbruket inför insamlandet av beståndsfrö och markberedning under fröträd.

Både prognoser och kottprovsanalyser visar på att den långa varma sommaren resulterat i rekordbra frömognad i hela landet. Prognoser pekar på en mycket god tillgång på grankott i regionerna Uppland, Södermanland, Stockholm samt Jämtland över 500 m ö h. I Västmanland och på Gotland förväntas tillgången bli den medelgod och i resten av landet svag.

Ont om kott i Malmö

För tallkott tyder prognoserna på en riklig till mycket riklig förekomst i Norrlands och Västerbottens kustland samt Medelpad och medelgod tillgång i Norrbottens inland, Härjedalen, Dalarna, Värmland, Dalsland, Skaraborg, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Gotland. I övriga landet är det ont om tallkottar och i regionerna Kristianstad och Malmö saknas helt provträd.

Tvåårig fröcykel

Gynnsamma temperaturer under vegetationsperioden är en faktor som kan påverka blomningen hos gran och tall. Effekterna av årets varma sommar bör visa sig i form av grankott hösten 2019 medan tallen som har en tvåårig fröcykel kommer bära kott först hösten 2019. För gran ser förutsättningarna för detta bra till mycket bra ut i stort sett hela landet och för tall medelgoda i större delarna av landet.

LÄS MER: Tallsådd ska öka föryngringenLÄS MER: Föröka skogen med eget frö – så gör du (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen