Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 april 2018

Göran Persson: Vi är för tysta

Skogsägare i Norden måste höja sina röster för att kunna fortsätta bruka skogen som man gör. Det menar tidigare statsminister Göran Persson.

 Göran Persson, från ett annat anförande.
Göran Persson, från ett annat anförande. FOTO: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

På en inbjudan av Skogsvårdsföreningen i Österbotten talade tidigare statsministern Göran Persson på Academill i Vasa i Finland under måndagen. Där talade han om att svenska och finska skogsägare måste ta mer ton för att slå vakt om skogsbruket i norden. Det skriver Svenska Yle.

– Vi är för tysta och väluppfostrade. Finland är dock mer närvarande i skogsdebatten än Sverige, säger han.

Motstånd i Europa

Som ordförande i den europeiska tankesmedjan Think Forest möter han skogsbrukets motståndare i Europa, där allt fler tycker att skogen ska skyddas och bevaras, framför allt i Tyskland, Frankrike och Italien.

– Den stora konflikten är mellan de som vill bruka skogen och de som anser att skogen ska stå som den står. Vi som bor i den här delen av Europa förstår ju att användningen av skogen är ett stort bidrag till att motverka klimatförändringen, säger Göran Persson.

Skydda och bruka

Han menar att man visst kan skydda skog, men att det inte betyder att man inte ska få bruka skogen.

– Att bruka skogen är att rädda klimatet, säger Göran Persson.

Göran Persson talade även om hur skogen ska få bättre lönsamhet genom att skogsägare ska ha bättre betalt för sitt virke, bland annat genom att vara tuffare mot de stora skogsbolagen.

– Skogsägare kan gå samman i förhandlingarna. Skogen har för dålig lönsamhet idag och det är nödvändigt att säga det högt, menar Persson.

Fler aktörer

Han sätter förhoppningar till att det ska komma in fler aktörer på marknaden som är intresserade att köpa virke, exempelvis kemindustrin och textilindustrin

– Förädlingsgraden är för låg och det behövs mer forskning kring hur man kan nyttja skogen, säger Göran Persson.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen