Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 maj 2018

Gödseltunnor redo för skogsbränder

VETLANDA.

150 gödseltunnor är beredda om det börjar brinna i skogen i Småland. Ett telefonsamtal till Maskinring Höglandet räcker för att 20 vattenfyllda gödseltunnor ska kunna finnas på plats på två timmar och hjälpa till med släckningsarbetet.

 Gödseltunnan rymmer 18 kubikmeter vatten och räckvidden är 30-40 meter.
Gödseltunnan rymmer 18 kubikmeter vatten och räckvidden är 30-40 meter. FOTO: Marie Henningsson

Just nu är brandrisken mycket stor och Peråke Nilsson på Maskinring Höglandet är beredd på ett telefonsamtal från någon av länens räddningstjänster. Eller också ringer han dem om han får veta att det brinner någonstans. Registret med gödseltunnor är uppdaterat. Just nu finns det cirka 150 gödseltunnor med i det, fler av dem utrustade med spolmunstycke.

– Det är nog en månad sedan jag skickade sms till alla med gödseltunnor i Kronobergs och Jönköpings län för att kunna uppdatera registret. Jag har även pratat med räddningstjänsterna och krissamordnarna i de båda länen, säger Peråke Nilsson.

Samarbetet med maskinring Höglandet och räddningstjänsterna är väl etablerat sedan flera år tillbaks. Lantbruket ställer upp med gödseltunnor på flera håll i landet, men i Småland är arbetet mycket välorganiserat. Räddningstjänsterna beställer jobbet, Maskinring Höglandet levererar. Inga ekipage kör ut i skogen på eget bevåg.

– Räddningstjänsterna är på hugget och vill ha hjälp av oss. Vi och LRF:s stödgrupper är beredda om det börjar brinna i skogen säger Peråke Nilsson.

Gödseltunnorna rymmer 18 kubikmeter vatten och kan användas i flera steg, dels för att serva brandbilarna med vatten, men också för att aktivt delta i släckningsarbetet. De gödseltunnor som har spolmunstycke har en räckvidd på minst 30-40 meter.

LÄS MER: Många skogsbränder i sommartorkan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen