Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 oktober 2019

Norras vd ny hedersdoktor: ”Ger en ny plattform”

Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd har utnämnts till teknologie hedersdoktor vid Luleå teknika universitet.

 Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd är ny hedersdoktor vid Luleås tekniska universitet.
Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd är ny hedersdoktor vid Luleås tekniska universitet. FOTO: Calle Bredberg

Varje år utser Luleå tekniska universitet hedersdoktorer som finns utanför det traditionella forskarsamhället.

En av årets nya teknologie hedersdoktorer är Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd.

”Tror på samverkan”

– Det är roligt, hedervärt och positivt på väldigt många sätt. Det ger mig en ny plattform för ökat samarbete mellan akademi, industri och skogsnäring i norra Sverige. Jag tror väldigt mycket på samverkan för att få ut tillämpningen av forskningen i praktiken, säger Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.

Utnyttjas optimalt

Under arbetet med det som kallas världens modernaste såglinje, som finns på sågverket i Sävar, hade Pär Lärkeryd nära kontakt med universitetets träforskare. Med en industriell datortomograf går det att skiktröntga timmerstockar med en hastighet på 180 meter i timmen. Tack vare tekniken utnyttjas varje stock optimalt.

”Kan ligga i framkant”

– Att vi utvecklar våra kunskaper och får tillgång till forskning gör att vi kan ligga ännu mer i framkant, säger Pär Lärkeryd, som ser digitalisering av hela förädlingskedjan – ”från stubbe till slutkund” – som nästa stora utvecklingsområde för skogsnäringen.

Interagera jämställdhet

Pär Lärkeryd är även en av grundarna av flexibla processmodellen GoGenius som bidrar till att skapa lönsamma organisationer genom att strategiskt och operativt integrera ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv i affärs- och verksamhetsutveckling.

Gör el av spillvärme

Den andre hedersdoktorn är företaget Climeons ena grundare Thomas Öström. Det är ett clean tech-företag som tillverkar elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin och av geotermisk värme från jordens kärna.

LÄS MER: Martinsons koncernchef ny hedersdoktorLÄS MER: Heidi Andersson skoglig hedersdoktor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen