Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 oktober 2019

Genombrott möjliggör återvinning av textil i stor skala

Södra har hittat en unik lösning som gör det möjligt att separera bomull från polyester vid återvinning av textil. Det möjliggör cirkulära flöden inom mode- och textilbranschen.

 Södra har hittat en unik lösning som gör det möjligt att separera bomull från polyester vid återvinning av textil.
Södra har hittat en unik lösning som gör det möjligt att separera bomull från polyester vid återvinning av textil. FOTO: Södra

Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas i tillverkningen och idag finns det ingen aktör i världen som i stor skala kan återvinna fiber med ursprung från blandade textilmaterial. Det gör att i princip all återvunnen textil går till förbränning eller deponi.

En gammal tröja kan bli som ny

Men med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester, som är en av de vanligaste textilierna på marknaden, separeras. Den rena bomullsfibern blandas därefter in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier.

– Nu ritar vi om kartan för mode- och textilbranschen genom att erbjuda cirkulära flöden av textilfiber, på så sätt kan en tröja bli en tröja igen, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts i ett pressmeddelande.

Textil från hotell och sjukhus

Under hösten har Södras massabruk i Mörrum producerat massa med inblandning av 20 ton kasserade textilier. I nuläget kan Södra enbart ta hand om vita textilier, men siktet är inställt på att även hitta en lösning för avfärgning. I försöket som genomförts har uttjänta lakan, dukar och morgonrockar från svenska hotell och sjukhus använts.

Behöver stora mängder textilier

Produktionen kommer att starta på en låg nivå om 30 ton under innevarande år, men målsättningen på sikt är att komma upp i 25 000 ton textilier för inblandning i massatillverkningen.

– Vi kommer inte bara att kunna ta emot blandningar av bomull och polyester utan även viskos och lyocell. Teknikskiftet i våra processer gör att vi kommer att behöva stora mängder textilier. Det kommer att avgöra såväl vår uppstart som framtida produktionskapacitet, säger Helena Claesson, projektledare på Södra.

LÄS MER: Pappersklänning årets NobelsnackisLÄS MER: ”Svensk design och svensk råvara”

Relaterade artiklar

Till toppen