Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 maj 2019

Gallring gynnar hotad skalbagge

Vedlevande skalbaggar trivs bäst i öppna landskap - framför allt i solig ekskog. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att gallring gynnar den hotade djurarten.

 Ny forskning visar att skötsel med naturvårdsgallring kan vara ett effektivt sätt att långsiktigt gagna vedlevande skalbaggar som till exempel den rödlistade prydnadsbocken (Anaglyptus mysticus).
Ny forskning visar att skötsel med naturvårdsgallring kan vara ett effektivt sätt att långsiktigt gagna vedlevande skalbaggar som till exempel den rödlistade prydnadsbocken (Anaglyptus mysticus). FOTO: Istock

Genom att jämföra två olika skötselalternativ med och utan gallring har forskarna upptäckt fördelarna med att gallra. De vedlevande skalbaggarna kopplade till ek hade till och med ökat med en tredjedel jämfört med de skogsytor som stått orörda.

Överraskande resultat

– Vi visste sedan tidigare att de svarade positivt på gallringen direkt efter skötselingreppet. Men studien visade att effekten hållit i sig och till och med förstärkts efter tio år. Det var ett resultat som överraskade oss. Vi hade väntat oss att återväxten efter gallringen skulle ha missgynnat djurgruppen. Dessutom träffade vi på ett antal arter som bara fanns i de naturvårdsgallrade ytorna och inte i de orörda, säger Oskar Gran, vid institutionen för biologi och miljövetenskap, i ett pressmeddelande.

Långsiktig utvärdering

Han är en del av forskningsprojektet Ekprojektet vid Göteborgs universitet, som långsiktigt ska utvärdera skötselalternativ för igenväxande ekskogar i södra Sverige.

– Långsiktiga, experimentella utvärderingar av olika skötselalternativ är det ont om inom naturvården. Studier som de inom Ekprojektet är därför mycket viktiga för att vi ska kunna veta om våra naturvårdsåtgärder är de rätta.

400 rödlistade arter

När traditionellt skogsbruk moderniserades under 1900-talet blev många av de syd- och mellansvenska skogarna tätare och mörkare än de tidigare varit. För många arter som trivs i soliga och öppna skogar, främst i ekskog, har risken för utdöende ökat. Vedlevande skalbaggar är en av dessa, med runt 400 representanter på den svenska rödlistan över hotade och nära hotade arter.

– De här insekterna utgör en stor del av den biologiska mångfald som vi i lag och med internationella överenskommelser åtagit oss att bevara. Förutom att vara vackra och fascinerande är de också mycket viktiga för skogsekosystemens stabilitet, säger Oskar Gran.

LÄS MER: Enkla medel gynnar insekterLÄS MER: Uppföljning av naturvård gav fynd av skalbaggar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen