Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 juli 2018

Fyra år efteråt: Skogsbrandsutredning hetare än någonsin

Fyra år efter den stora skogsbranden i Västmanland har turerna kring utredningen fått förnyad aktualitet.

 Brandfält efter den skogsbranden i Västmanland i augusti 2014.
Brandfält efter den skogsbranden i Västmanland i augusti 2014. FOTO: IBL

I den aktuella skogen pågår ett föryngringsarbete, efter att stora delar har avverkats. Över halva ytan har det nu blivit naturreservat och ekopark.

Förnyad aktualitet

Skogsbranden och utredningen efter den har fått förnyad aktualitet efter de stora bränderna i Jämtland, Dalarna och Gävleborgs län. Även om den akuta fasen just nu ser ut att vara över, så finns brandhotet kvar och skogsnäringen kommer att påverkas under lång tid av effekterna. I Expressen intervjuades nyligen den sparkade skogsbrandsutredaren Aud Sjökvist, som misstänker att hon fick sluta eftersom regeringen ville tysta ned hennes kritik.

– Jag rapporterade om mina preliminära fynd och slutsatser. Och det var ju inget positivt jag hade att berätta då, säger hon, till Expressen.

Kritik mot krishanteringen

Under ett möte den 17 november 2014, efter skogsbranden, framförde Aud Sjökvist sin kritik mot krishanteringen i Västmanland. Flera brister påpekades av henne, avseende oklara platsangivelser, bristande resurser och koordination.

Efter mötet fick hon information om att utredningen skulle läggas ned. Enligt henne förklarades det med att man ansåg sig vilja frigöra resurser, men hon misstänker att regeringen ville tysta ned kritiken.

Fyra gånger dyrare

Istället togs uppdraget att genomföra utredningen över av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enligt Expressen blev kostnaden för utredningen fyra gånger så hög jämfört med vad den ursprungliga utredningen hade kostat – uppemot tre miljoner kronor.

Tre principer

En av de viktigaste slutsatserna i MSB:s utredning var att det angavs tre principer för hur olika aktörer ska hantera en kris: ansvar, samverkan och handling. Utöver det förbättrades samarbetet mellan länsstyrelser och myndigheter och MSB fick tydligare befogenheter att begära in extra resurser.

Lade ned utredningen

Dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) beslutade att lägga ner den ursprungliga utredningen och gav uppdraget till MSB. Beslutet fick hård kritik, bland annat från Civilförsvarsförbundet, som Land Skogsbruk skrev då, eftersom MSB fick uppdraget att utreda sina egna brister.

I en skriftlig kommentar till Expressen uppger han att så skedde främst för att rekommendationer som gavs skulle vara så förankrade som möjligt i verksamheten.

LÄS MER: Därför vill regeringen stoppa brandutredningen (Artikel från 2015)

Relaterade artiklar

Till toppen