Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 mars

Fulladdade vedbodar körs hem till kunderna

JÄRVSÖ.

Sälja ved i säck är okej, men varför inte sälja en hel välfylld vedbod, tänkte Tommy Björklund och drog igång. Nu erbjuder han en typ av årsprenumeration på vedbodar i tre storlekar.

 Snickaren Tommy Björklund driver eget företag där han bland annat bygger färdiga vedbodar i tre storlekar som intresserade kan få utkörda. Köparen hyr då vedboden i ett år.
Snickaren Tommy Björklund driver eget företag där han bland annat bygger färdiga vedbodar i tre storlekar som intresserade kan få utkörda. Köparen hyr då vedboden i ett år. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Tommy Björklund driver Järvsö Snickeri med flera olika ben att stå på, en av dessa är vedhandeln med fulladdade vedbodar.

– Idén till vedboden kom upp i samtal med en samarbetspartner som säljer kassar med ved till de som passerar Järvsö och är på väg upp mot sina fjällstugor där de har braskaminer. Vi utvecklade vedboden, annonserade en del och åkte runt på några utställningar men bäst fungerar mun till mun-metoden.

”50-tal bodar ute”

Han berättar att intresset har varit stort från början och responsen har också varit positiv, både från kunder och från andra vedhandlare.

– Trots det har det varit lite trögt, problemet är att få till uttransporterna av vedbodarna på bra sätt. Under det dryga året vi hållit på har vi ett 50-tal bodar ute och intresse finns även under det här året, säger Tommy Björklund.

Han har fyra anställa och just nu är de i startgroparna för att lägga upp ett nytt vedlager inför vedbodssäsongen som börjar i augusti.

– Tanken att fjällstugeägarna skulle vara främsta kunderna har det inte blivit så mycket av, flest kunder har vi här i närområdet. Dessutom har vi en hel del kunder i Mälardalen, bland annat i Bromma.

 Just nu har Tommy Björklund i Järvsö börjat hugga upp årsbehovet av björkved inför den kommande högsäsongen.
Just nu har Tommy Björklund i Järvsö börjat hugga upp årsbehovet av björkved inför den kommande högsäsongen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Vedbodarna hyrs ut på ett år, sedan hämtar han den eller byter ut den mot en ny fylld med ny ved. De tre bodarna är i storlek av 1,5, 2,5 och 4,5 kubikmeter björkved till ett pris av 2 500 till 4 500 kronor.

Byggt mobil badtunna

Tommy Björklund har även fått erbjudande om samarbete med en större vedhandlare, men i det läget ville han utveckla konceptet själv.

– Det var så nytt då, men nu funderar jag på om det kan vara en bra idé. Vi vet nu att det finns väldigt många som tycker att det är bekvämt att själva slippa stå på vedbacken. Att bara gå ut och hämta färdig ved till braskaminen är ju lockande så jag tror det finns en bra framtid för det här.

Utöver vedbodarna sysslar hans företag med renoveringar, takbyggen och snickerier. Dessutom har han byggt en mobil badtunna och en mobil bastu som han hyr ut per dygn. Han har en bra och stor lokal i gamla Skästra-sågverket nära Järvsö som ägdes och lades ner av Setra.

– Här finns bra utrymme att utvecklas och det finns många idéer, säger han leende.

LÄS MER: Utbredd svarthandel med ved på nätetPREMIUM: ”Den som inte lämnar kvitto blir inte gammal i den här branschen”

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen