Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 mars 2019

Fruktar 3 miljoner kubikmeter skadad skog

Granbarkborreläget i Kalmar län är så allvarligt att en krisgrupp bildats. En femtedel av den granbarkborreskadade skogen i Götaland finns i det här området

 Ove Arnesson (till vänster), Skogsstyrelsen och Sören Strand, skoglig förvaltare.
Ove Arnesson (till vänster), Skogsstyrelsen och Sören Strand, skoglig förvaltare. FOTO: Kristina Wirén

– Läget är illa i hela Götaland, men situationen är allra värst här i sydöstra delen. För att klara att begränsa skadorna måste vi alla som arbetar med skog hjälpas åt. Krisgruppen som bildats är den första lokala länsbaserade krisgruppen. Det finns en central skadegrupp också för hela region syd, men läget här i Kalmar län är så allvarligt att vi även behöver en lokal motsvarighet, säger Ove Arnesson, skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens bedömning är att 2,5 miljoner kubikmeter granskog angreps granbarkborrar i Götaland 2018. Det är med bred marginal den största omfattning av granbarkborreskadad skog som någonsin uppmätts i Götaland.

– Det här är långt värre än efter stormen Gudrun. Här i Kalmar län är det nästan dubbelt så mycket granbarkborreskadad skog som efter stormen Gudrun, cirka 550 000 skogskubikmeter. Virkesvärdet är drygt en kvarts miljard krnor, säger Ove Arnesson.

Prognosen för 2019 som Skogsstyrelsens experter gjort visar att angreppen blir minst lika stora i år. Over Arnesson bävar för hur det kommer att bli i det här området där det nästan varje år är försommartorka.

– Det värsta scenariot är ännu en torr och het sommar. Då kan vi i år få se ytterligare 3 miljoner skogskubikmeter skadad skog bara i Kalmar län. Det motsvarar en årsavverkning i det här området, säger Ove Arnesson.

I bästa fall blir det en kall och blöt försommar, men då kommer den nu skadade skogsandelen ändå att fördubblas. Ser man till Götaland som helhet är värsta tänkbara scenario efter en torr och varm sommar att ytterligare 12,5 miljoner skogskubikmeter förstörs. Ove Arnesson och hans kolleger är nu oroliga för att granbarkborrehotet inte tas på tillräckligt stort allvar.

– Vi vill att skogsägarna i första hand ser över medelålders och äldre granskog på torr och fuktig mark och gör en avverkningsanmälan hos Skogsstyrelsen redan nu och tar kontakt med inköpare och entreprenör om avverkning. Genom att vara ute i tid och planera väl kan det finnas en möjlighet att ta hand om virket i tid, säger Ove Arnesson.

Under våren, från mars och framåt, kommer Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbruket att arrangera informationskvällar om situationen.

LÄS MER: Massangrepp av barkborre hotar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen