Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 februari

Framtida kvalitet viktig vid plantering

Skogsexperten Dan Johansson menar att det är användbarheten av virket i framtiden som ska avgöra hur skogsägare ska föryngra. Granplantorna ska helst växa långsamt i början.

 Ta det lugnt med föryngringen, menar skogsexperten Dan Johansson. Det går att vänta några år med planteringen för att se vad som kommer upp av sig självt.
Ta det lugnt med föryngringen, menar skogsexperten Dan Johansson. Det går att vänta några år med planteringen för att se vad som kommer upp av sig självt. FOTO: Torbjörn Esping

Dan Johansson har lång erfarenhet av skogsbranschen och har bland annat drivit ett eget enmanssågverk, varit chef för ett mindre industrisågverk och även utbildat sig i virkeskvalitet vid Linnéuniversitetet.

Metod efter förutsättning

Han är också sedan många år självverksam skogsbonde i Linneskruv mitt i Småland och brukar där 215 hektar produktiv skogsmark. Nu håller han på att sammanfatta delar av sin långa erfarenhet i en bok med titeln ”Kvalitetsskogsbruk”. En viktig del av kvalitetsskogsbruket är etableringen av ny skog.

– Man ska anpassa föryngringsmetoderna efter de lokala förutsättningarna. Finns det möjlighet tycker jag att man ska använda sig så mycket som möjligt av naturlig föryngring och bejaka diversiteten och mångfalden, inte minst med alla lövträd som kommer upp, säger Dan Johansson.

– Man kan gärna ta det lite lugnt också. Titta vad som händer på hygget de första åren och plantera bara där det behövs.

Undviker vanliga metoden

Dan Johansson vill undvika den vanliga skogsbruksmetoden att bara plantera ett trädslag på stora arealer.

– Att plantera normala förband med 3 000 plantor per hektar är inget för mig. Men samtidigt ska man ha klart för sig att skogsbruk inte innebär att alla ska göra likadant. Det beror på vad man har för mark. Har man mycket gräs och örter måste man kanske krypa till korset och plantera.

Minimera riskerna

Han tror inte på att använda förädlade trädslag, eftersom risken är stor för obehagliga överraskningar i framtiden.

– Vad händer om något inträffar som en ny sort inte kan stå emot. Då kan hela bestånd slås ut. Har man blandat med naturlig föryngring och olika trädslag blir riskerna mindre plus att lokala sorter är bättre anpassade. Då är chansen större att skogen klarar sig under hela omloppstiden.

Ska växa långsamt

Han menar också att snabb tillväxt i början ger sämre virkeskvalitet i framtiden, vilket ofta gäller för förädlat material.

– Man ska inte vara så glad åt långa toppskott och snabb diameterutveckling i början. Granplantorna ska växa långsamt de första 15 – 20 åren. Då blir cylindern med ungdomsved mindre, kvistarna klenare och stammarna oftare rakare. Det ger bättre förutsättningar för bättre virkeskvalitet och därmed bättre för skogsägarens lönsamhet.

Dan Johanssons 5 tips

1. Mixa grundläggande skogsteknik och virkeslära med lokalkännedom och skogshistorik.

2. Biodiversitet och annan miljöhänsyn påverkas långsiktigt positivt ju mer skogen får föryngra sig naturligt.

3. Använd gärna plantor från egna marken där självföryngring misslyckas. I skuggiga, fuktiga små gläntor brukar uppslaget vara tätt.

4. All självföryngring och det som ofta kallas hyggesrensning kan användas antingen för framtida produktion eller som positiv konkurrens. En plantering med 3 000 plantor per hektar är alldeles för lite för att skapa god framtida virkeskvalitet.

5. Självföryngring är lönsam. Fundera en stund över hur många av de inköpta och planterade plantorna som egentligen har ett ekonomiskt värde i framtiden för skogsägaren.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen