Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 november 2018

Fråga experten: Vad är en betalningsplan?

FRÅGA: Jag funderar på att avverka ett område på min fastighet och har då fått frågan av virkesköparen om jag vill ha en betalningsplan. Men jag vet inte vad det är, kan du förklara?

FOTO: Mostphotos/LRF Konsult

SVAR: I samband med att man säljer en avverkningsrätt (till exempel rotpost, leveransrotköp eller avverkningsuppdrag) så kan man välja att få betalningen uppdelad på flera år, det kallas att man upprättar en betalningsplan. Eftersom det måste vara en avverkningsrätt så fungerar det inte om man säljer leveransvirke.

Betalningsplan är ett undantag i inkomstskattelagen där man tillämpar en slags betalningsprincip som innebär att det som betalats ut under året blir skattepliktigt och resterande belopp skjuts på framtiden. Syftet är detsamma som för skogskontot, att en enskild skogsägare ska kunna göra en rationell avverkning och inte behöva ta upp hela inkomsten på bara ett år.

Betalningen för avverkningsrätten måste delas upp på minst två år, men det finns ingen övre begränsning utan man kan i princip skjuta fram betalningen så långt man vill. Betalningarna kan också vara olika stora och man behöver inte få utbetalningar varje år. På detta sätt kan man skjuta fram skogsinkomsten både längre och till större del än på ett skogskonto. En väldigt vanlig, och enkel, form av betalningsplan är att man får 1000 kr i samband med att kontraktet tecknas och sedan resten efter slutredovisning.

När man har en betalningsplan så har man en fordran på virkesköparen. Denna fordran är inte beskattad och får därför inte vara med i underlaget för räntefördelning. Vid en konkurs hos virkesköparen är denna fordran oprioriterad vilket gör att man har liten chans att få ut sina pengar. Så om du ska teckna en betalningsplan på stora belopp och lång tid bör du fundera på ekonomin hos virkesköparen. Är du osäker kan du kräva en bankgaranti.LÄS MER: Läs mer från Vibeke Alstad

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen