Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 oktober 2018

Fossilfria plantskolor hos Södra

Södras plantskolor är nu fossilfria. Uppvärmning, maskiner och fordon drivs med förnybar energi

 Henrik Bodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra.
Henrik Bodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra. FOTO: Marie Henningsson

– Ett tålmodigt arbete och miljöinvesteringar på 10 miljoner kronor har gett resultat, säger Johan Jonsson, chef för Södra Skogsplantor.

Flåboda fossilfritt 2015

Den första plantskolan som blev helt fossilfri var Flåboda söder om Växjö. Det blev den 2015 efter flera års intensivt arbete. Sedan dess har arbete pågått med att ställa om till fossilfri drift även vid anläggningen i Falkenberg.

LÄS MER: Södra mer fossilfritt

– Växthus, produktionslokaler och personalutrymmen värms upp med pellets från våra egna sågverk i Långasjö och Värö eller med bergvärme. Elen vi använder är grön och produceras i våra massabruk. Dessutom går alla våra maskiner och fordon på fossilfri diesel, HVO, säger Johan Jonsson.

 Södras plantskolor drivs numera helt fossilfritt.
Södras plantskolor drivs numera helt fossilfritt. FOTO: Södra

Målet fossilfritt 2020

Ett viktigt hållbarhetsmål för Södra är minskade koldioxidutsläpp. Målet är att produktionen vid alla produktionsenheter ska vara fossilfri till 2020.

– Tack vare flera års framgångsrika effektiviseringar har vi snart nått målet om fossilfri produktion vid alla våra produktionsenheter. Det är mycket glädjande att våra plantskolor redan nu är där, säger Henrik Brodin som leder projektet Ett fossilfritt Södra.

LÄS MER: Plantjätten helt giftfri inom två år

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen